понеделник, 26 октомври 2015 г.

Бързи пълнозърнести звездички




Днес ви представям тези вкусни питки- звездички, които са идеални за закуска през седмицата, защото не се налага да ги чакате да втасват и се приготвят буквално за 30 минути. Какво по- добро решение в забързаното ежедневие! За да ги приготвите ще са ви необходими следните

Продукти :


  • 250 г пълнозърнесто брашно
  • 180 мл прясно мляко
  • 1/2 ч.л сол
  • 100 г кашкавал
  • 100 г сирене
  • 60 г студено масло
  • 1 бакпулвер
  • 1 с.л чубрица
  • 1 жълтък за намазване
  • ленено семе/ сусам за поръсване
Приготвяне:

В дълбока купа се пресява брашното, заедно със солта и бакпулвера. Добавя се настърганото на ренде масло. С пръсти се размесва до маслени трохи. Добавя се прясното мляко, накрая и настърганите сирене и кашкавал и чубрица. Замесва се меко тесто. Разточва се на кора с дебелина 1- 1,5 см. Изрязват се звездички с формичка. Редят се в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с разбирия жълтък и се поръсват със семената. 

Пекат се в предварително загрята фурна, на 175 градуса за 15 минути.
И вече имате вкусна домашно приготвена закуска за изключително кратко време. Бързо, лесно и чудесно! :)



Да ви е сладко! 

неделя, 25 октомври 2015 г.

Мини Павлова с кокос и фурми







Продукти:


За " блатовете":


  • 4 белтъка
  • 200 г  пудра захар
  • щипка сол


За пъллнежа и украсата:


  • 150 мл прясно мляко
  • 1 пакет сметана на прах( Dr. Oetker)
  • 150-200 г фурми
  • 100 г кокосови стърготини
  • 150 г шоколад
  • Допълнително- няколко зрънца грозде



Приготвяне:

Белтъците,  заедно със солта се разбиват на пяна. Добавя се захарта и се разбиват отново до гладка и лъскава смес, която при опит да бъде изсипана от купата остава на мястото си.
Две големи тави се застилат с хартия за печене. Сместа се прехвърля в  пош или шприц и се шприцоват кръгове в желаната големина. Започва се от външния край, като поетапно се запълва навътре към средата.
Целувчените блатове се пекат в предварително загрята фурна, на 100-110 градуса с вентилатор, за 1 час и 20 минути . Когато са готови,  фурната се изключва и се оставят вътре, на отворена врата за още 5-10 минути. След това се изваждат и заедно с хартията се поставят на решетка до пълното им охлаждане.



Сглобяване на мини тортичките:

Сметаната се разбива хубаво с миксер, според указанията на опаковката. Фурмите се изчистват от костилките и се нарязват на дребни парченца. Половината шоколад също се реже на ситно. Другата половина се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна.
Взима се един готов блат, върху него се шприцова сметана. Поръсва се с малко кокос, фурми и шоколад.Отгоре се слага втория блат, без да се притиска, за да запази шприцованата сметана своята форма.  Повтаря се същата процедура със сметаната, фурмите, кокоса и шоколада и върху втория блат. Най- отгоре се украсява с разтопения шоколад. По желание се добавят и гроздови зрънца за цвят и баланс на вкуса!

Да ви е сладко!



събота, 24 октомври 2015 г.

Бирено хлебче с кашкавал

 Днешната рецепта отново е с биреното тесто :)  Не мога да му се нарадвам , не знам дали скоро ще ни омръзне вкъщи. Много е хубаво , много! Ако вече сте опитали Цървулки от бирено тесто с мляно месо, домати и синьо сирене , то сега ви предлагам да си приготвите това ароматно и вкусно хлебче! Гарантирам, че ще ви хареса!



Продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 300 мл бира 
  • 2  с.л мед
  • 2 с л. зехтин 
  • 1 1/2 ч.л сол
  • 1 3/4 ч.л суха мая




За плънката:

  • 250 г кашкавал
  • чубрица на вкус

За намазване:



  • 1 жълтък
  • 1 с.л бира




Приготвяне: 

В купа се пресява брашното, сипва се маята и се разбркава хубаво.  Добавят се зехтина и  солта. Меда се разтваря в бирата и се изсипват при брашното. Бърка се хубаво с вилица в началото, после тестото се прехвърля врху леко набрашнен плот и се измесва добре. Връща се обратно в купата, покрива се с прозрачно фолио, за да не хваща коричка и се оставя да втаса докато не удвои обема си.
Когато е готово, се разточва на правоъгълник,който мислено се разделя на три равни части по дължина. В средата на който се настъргва кашкавала .Отгоре се ръси с чубрица. Двете крайни части се нарязват на еднакъв брой ленти по ширина и след това се прехлупват върху средната част с плънката като се редуват-дясна , лява и така до края.
Хлебчето отново се оставя да почине за около 30 миути.След това се намазва с разбития жълтък , разбъркан с бирата. По желание може да се поръси с чубрица или семена.
Пече се в предварително загрята фурна , на 180 градуса до готовност. ( При мен 35 минути).

Да ви е сладко!





петък, 23 октомври 2015 г.

Еклери

Вкъщи сме разделени на два лагера относно сладкишите :) Аз и дъщеря ми обичаме хрупкави и ронливи сладки, докато съпругът ми предпочита кремести и сочни, по възможност сиропирани . И тъй като, напоследък не бях правила нищо по негов вкус , вчера следобяд реших да го изненадам с еклери . В интернет пространството има безброй рецепти , аз реших да се спра на предложената от Марта Стюърт за пареното тесто , като това, което промених е, че замених половината от количеството масло с олио. А крема приготвих по класическата рецепта за сладкарски крем.



Продукти:

За тестото:


  • 60 г масло
  • 60 мл олио
  • 1 ч. л захар
  • 1/2 ч.л сол
  • 1 чаша брашно( Използвам София Мел)
  • 1 чаша вода
  • 4 яйца(L)

*1 чаша=300 мл

За крема:

  • 4 жълтъка
  • 120 г захар
  • 2 с.л брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 ч.л ванилов екстракт


Приготвяне:

Водата, заедно с маслото( нарязано на парченца), олиото, захарта и солта се слага в подходящ съд на котлона да заври. Когато кипне, се дърпа от огъня и се изсипва брашното наведнъж. Разбърква се хубаво с дървена лъжица. Връща се на котлона и се бърка още 2-3 минути, докато тестото започне да се отделя от страните на съда . Оставя се да се охлади леко . След това един  по един, с помощта на миксер , се добавят жълтъците. Накрая тестото трябва да се"тегли" на меки върхове, когато се загребе с лъжица.
Готовото тесто се сипва в пош с желания от вас накрайник и се шприцоват еклерите в тава, предварително застлана с хартия за печене. Ако не разполагате с пош или шприц може да оформите еклерите с помощта на лъжица, отново ще бъдат много красиви, нищо, че няма да са в правилна форма. Аз шприцовах половината, но в един момент ми се стори, че с лъжицата ще е по-бързо и останалите довърших така :)



Пекат се в предваритено загрята фурна, на 190 градуса( с вентиатор) за около 25-30 минути.
Когато са готови, се оставят върху решетка до пълното им охлаждане.
Докато поредната тава се пече във фурната, се приготвя крема. За целта, прясното мляко заедно с ваниията и половината захар се слага в подходящ съд на котлона да заври. През това време жълтъците се разбиват хубаво с останалото количество захар. Когато млякото кипне, малко количество от него се сипва при жълтъците и се разбърква хубаво. След което жълтъчната смес се налива на тънка струя и с непрекъснато бъркане при врящото мляко. Котлона се намаля на ниска степен и се бърка още 3-4 минути до сгъстяване. Когато крема е готов, се пресипва в метален съд, който предварително е изплакнат със студена вода. Покрива се с прозрачно фоио, за да не хваща коричка и се прибира в хадилник да изстива.

Изстиналите еклери се разрязват по средата и с лъжичка се пълнят с крема, който също трябва да е добре охладен. Може да се напълнят и с шприц, през малка дупка, която може да се пробие в долната част на еклера. Но аз отново предпочетох по-бързия вариант:)
По желание може да се поръсят с пудра захар или да се залеят с шоколад.
Да ви е сладко!











четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Цървулки от бирено тесто, с пълнеж от мляно месо, домати и синьо сирене




Вдъхновението за тези "цървулки" дойде от много харесваните вкъщи Хачапури със спанак и риба тон. Но ми се искаше този път да са по- различни. Правила съм плънката, като съм заменяла рибата с пиле , добавяла съм или премахвала продукти.  но сега исках нещо друго. Така, първо се роди идеята за плънка от домати и " кайма". Слагам я в кавички, защото много отдавна не купувам и не използвам готова кайма. Предпочитам да си избера желанито месо и да го приготвят пред мен. Така поне знам( донякъде) какво слагам на масата си.Да не говорим, че вкусът е съвсем различен.
За идеята за тестото, отново трябва да благодаря на Гуинет и  Food for the soul . Няколко пъти съм приготвяла Усуканите кашкавалки и са просто невероятни на вкус. Затова реших да използвам  тяхното тесто за направата на цървулките. И не сбърках! Получи се много добра комбинация , вкусовете на основата и плънката си пасват и се допълват идеално!
Последното, което ще уточня преди да премина към рецептата, е името на това ястие. Ще го срещнете под много названия- лодки, цървулки, пицети, хачапури, питки с пълнеж. Аз този път реших да използвам  " Цървулки" тъй като оставам с впечатлението, че така са най- познати. Но както и да ги наречете- все са вкусни! :)




За тестото:

  • 500 гр. брашно
  • 300 мл. бира 
  • 2  с.л мед
  • 2 с л. зехтин 
  • 1 1/2 ч.л сол
  • 1 3/4 ч.л суха мая


За плънката:

  • 100 г синьо сирене
  • 150-200 г мляно свинско месо
  • 3 големи обелени и нарязани на кубчета домата
  • 3-4  скилидки чесън
  • сол, босилек, джоджен на вкус
  • 150 г кашкавал за настъргване


Приготвяне:

От изброените продукти се замесва меко тесто и се оставя да втаса. През това време чесъна се нарязва на дребно   и се запържва в малко зехтин. Когато стане ароматен, се добавят доматите, а след това и каймата и подправките на вкус. Готви се докато не поизври водата и до полуготовност на каймата.
От готовото тесто се късат парчета и се разточват на елипси, като в двата края се притискат за да се оформи " лодка" . Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. Плънката се разпределя равномерно във всяко цървулче. Отгоре се насртъргва синьото сирене и се слагат да се пекат в предварително загрята фурна, на 180 градуса за около 20 минути или до готовност. Малко преди да са напълно готови, се изваждат от фурната, настъргва се и кашкавала и се връщат обратно да се дозапекат.



четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Царевични мъфини с кашкавал

Тази сутрин, беше поредната, в която се събуждам с идеята,че трябва да забъркам нещо :) Така или иначе трябва да се прави закуска, нали така? ;) Оказа се обаче, че съм пропуснала да купя брашно. Ами сега? Сетих се , че в шкафа търпеливо чакащи да намерят своето приложение,отлежават пакет оризово и пакет царевично брашно. Така се роди идеята за тези мъфини, рецептата, за които си измислих сама. Смея да твърдя, че се получиха много вкусни, а аромата, който се носеше от фурната докато се печаха беше меко казано възбуждащ апетита:)
Затова реших да я запиша и да я споделя с вас. Надявам се да ви харесат колкото и на нас! Предимството на тези мъфини е, че се получиха и безглутенови, така че могат да се хапват и от хора, които имат непоносимост към глутен.







Продукти:

  • 8 с.л царевично брашно
  • 8с.л оризво брашно
  • 2 големи яйца (L)
  • 1 ч.л сода
  • 400 г кисело мляко
  • 1/2 малка глава лук
  • 1 малък домат
  • 150 г кашкавал
  • 150 г пуешко филе
  • 1с.л ленено семе
  • 2 с.л разтопено масло
  • сол, чубрица, черен пипер на вкус


Приготвяне:

В купа се разбъркват двата вида брашно и лененото семе. Прави се кладенче и се добавя киселото мляко със содата. Разбърква се хубаво. Пробавят се яйцата. Отново се разбърква . Накрая се добавят нарязаните на малки парченца домат,лук, филе. Кашкавала се настъргва. Отгоре се поръсва с желаното количестбо от подправките.
Гнездата на Формата за мъфини се намазняват или в тях се поставят хартиени формички. Тестото се разпределя по равно във всички. Пълнят се почти до ръба, тъй като не се надигат много.
Пекст се в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 25 минути или до суха клечка.
По желание могат да се сервират с крем сирене и/или маслинова паста и чаша айрян.





понеделник, 12 октомври 2015 г.

Суши приготвено вкъщи!



Суши  е традиционно японско ястие от варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с  риба или други морски дарове. Съществуват стотици видове суши, но няколко основни вида са най-популярни. Сушито, което се сервира на шайби увити с пресовани сушени водорасли (нори листове) се нарича маки. Именно маки е това, което приготвих и аз. Не претендирам,  че това е правилният начин на приготвяне, също така е важно да се отбележи, че има тънкости, известни само на професионалистите в тази област , с които аз не съм запозната . Но гарантирам, че резултата е абсолютно задоволителен. Другото, което може би си заслужава да се спомене, е че този любителски и непрофесионален вариант е и доста по бюджетен ;) Eто и какво ще ви е необходимо за да си приготвите маки суши в домашни условия : 

Продукти за 6 ролки или около 45 броя ( хапки)

3 броя листа от водорасли нори
150 г ориз за суши
100 г пушена сьомга ( може и сурова, ако има от къде да си набавите прясна)
2 с.л оризов оцет
1 авокадо 
1/2 краставица
1  кутия крем сирене ( аз ползвах Филаделфия)
Тук е мястото да кажа, че всички продукти, без ориза и листата нори са въпрос на вкус. Рибата може да се замени с рулца от раци или с пилешко.Краставицата със стрък пресен лук или каквото друго предпочитате. Ако обичате по- екзотични варианти ,може да сложите дори парченца портокал .

Приготвяне:

Ориза се измива хубаво и се  сварява според указанията на опаковката. Макар че, на моят беше указано, че 100 г ориз се се вари 10 мин, в 250 мл вода, но той се свари за 17 мин. и трябваше да му доливам доста вода...Така че- проверявайте и не се доверявайте сляпо на написаното. 
Изцежда се и към него се добавя оризовия оцет и се разбърква хубаво. Някъде бях чела, че е от изключителна важност, но честно казано, аз съм правила и без него и не намирам разлика. Но , в крайна сметка съм само  един лаик в това майсторство, така че може да греша.
Листата нори се режат на 2 равни части, така че се получават 6 листа. 
Сьомгата,  краставицата, авокадото се нарязват на тънки и дълги ивици.
За следващия етап е необходимо да си набавите бамбукова подложка за навиване на суши. Сигурно бихте се справили и без нея, но тя е от изключителна помощ и с нея навиването става много бързо и лесно. Моята имам от комплект за суши, закупен от магазин Лидл по време на тяхната японска седмица . Но във Фантастико съм виждала доста солиден постоянен  асортимент на продукти за направата на суши в домашни условия.
Подложката се слага на работния плот, върху нея се поставя първият лист нори. С лъжица се загребва от ориза и се разпределя равномерно по листа, като дебелината трябва да е не повече от 1 см и също така се оставя празна ивица на 1см от края( там ще се съедини рулото).  Отново с помощта на лъжица, в средата на ориза се прави улей, в който се поставя по една  лентичка сьомга  и една лента  краставица. Може да комбинирате както искате.  Някои  рула може да оставите само с риба, в други да сложите от всичко, трети само с Филаделфия и краставица. ( Едни от любимите ми :) )
Когато всички продукти са поставени, с подложката се навива рулото, като се внимава да е стегнато, за да не се разпада при рязането после. С два оборота рулото е завито, но навивайте подложката докрай. Това ще помогне за по- доброто " запечатване" и плънката да се разпредели по- равномерно.

С крем сиренето може да процедирате по три начина. Първият е да разнесете равномерен слой върху ориза . Вторият е да го оформите и него на ивица при сьомгата. Третият ( и който на мен най- ми допада, а и е най- лесен)  - да намажете директно листото и върху него да постави ориза. Най- удобен е ( друг е въпросът, че на някой суши майстор сигурно би му станало зле от моите измислици :) ) , защото така оризът много лесно и хубаво залепва по листа.
Процедурата по нареждането и навиването се повтаря с всички листа. Готовите рула се редят в подходящ съд и когато всички са приготвени се пристъпва към нарязването. 
На дъска, с много остър нож всяко руло се реже на 6 или 8 части. Това преценявате вие, според това колко големи искате да се получат хапките. 



Поднасят се със соев сос,по желание и с  уасаби и  пресен джинджифил.
Надявам се, с тази публикация да съм била полезна на тези от вас, които искат да опитат да си приготвят суши вкъщи. Не е толкова страшно, колкото изглежда :) Ще се радвам ако опитате и споделите с мен и вашите варианти! 




неделя, 11 октомври 2015 г.

Претцели/ Брецели



Доста спорове заформих с наименованието на тези,  казано по български- гевреци, затова ще оставя и двата варианта, всеки да е доволен :) Да, знам, че са немски и оригиналът е brezel, но на английски се изписва pretzel!
pretzel
ˈprɛts(ə)l/
noun
verb
NORTH AMERICAN
Origin
mid 19th century (originally US): from German Pretzel .
Translate pretzel to
Use over time for: pretzel

Пък и не виждам какво толкова огромно значение има, но явно за някои е важно.
Днес ще ви покажа закуската, която сервирах вкъщи и която беше одобрена единодушно!  За съжаление, не мога да посоча източника на рецептата, тъй като не съм го отбелязала на записките си. За което моля да ме извините. И така , ето и необходимите


Продукти:

  • 350 мл топла вода
  • 2 ч.л суха мая
  • 80 г кафява захар
  • 520 г брашно
  • Сол на кристали за поръсване


4 чаши вода
8 с.л сода за хляб




Приготвяне:

В   малко количество от топлата вода се разтваря маята и се оставя да шупне. В купа се пресява брашното, към него се добавя захарта и останалата вода. Разбърква се с вилица, добавя се готовата мая и отново се разбърква хубаво. Когато тестото започне да се събира,  се прехвърля на леко набрашнен плот и се доомесва. Оставя се да почине за 15 минути.
Когато изтече времето, се накъсва на малки топки. Всяка топка се  разточва с ръце на " въже" или фитил и се придава формата на претцел или геврече. Дебелината е изцяло по желание, на нас и харесаха и по тънички и по-пухави:) ( За претцел двата края се хващат и се прехвърлят към срещуположната страна, като се усукват веднъж. Крайчетата се залепват с капки вода).
Когато всички са готови,  отново се оставят да втасат за 10-15 минути.



През това време 4 -те чаши вода се сипват в подходящ съд заедно със содата и се слагат на котлона . Когато водата заври и содата се разтвори напълно, котлона се намалява леко.
Всеки един претцел се пуска във врящата вода за ололо 10 секунди( докато пожълтее и сам изплува). Изважда се,  отцежда се  и се слага в предварително застлана с хартия за печене тава.
Когато тавата се запълни, претцелите  се поръсват със солта. Пекат се в предварително загрята фурна, на 200 градуса за 10 минути или до приятен кафеникав загар.

Много са вкусни, съжалявам , че толкова съм чакала  за да ги направя!



събота, 10 октомври 2015 г.

Галет с моцарела и сладко от диви ягоди( в мини вариант и с домашно многолистно тесто)



Знам, че заглавието стана безкраааайно дълго, но не се сетих за по-кратък вариант:) Тази рецепта ми попадна съвсем случайно вчера и мигновено се запалих да я опитам и аз. Сутринта и кафето не си изпих от нетърпение да видя ще се справя ли с приготвянето на домашно маслено ( бутер) тесто. Не че, не можех да си купя готово, но аз обичам предизвикателствата, особено ако те са кулинарни:) Тъй като за направата на класическо многолистно тесто е нужно повече време, аз реших да използвам рецепта за "бързо" такова( quick puff).
Оказа се, че това съвсем не е трудно, нужно е повече търпение, отколкото умения :)


Продукти :

За тестото:
  • 225 г брашно
  • 225 г  студено масло
  • 1/2 ч.л сол
  • 120 мл студена вода

За плънката :

  • 100 г моцарела
  • 1  ч.л пудра захар
  • 1 ч.л ванилов екстракт
  • 5-6  ч.л сладко от диви ягоди ( или друго, по ваш избор)

     *1 жълтък за намазване


Приготвяне:





На тестото:

В подходящ съд се пресява брашното и се разбърква хубаво със солта.  Отгоре на едро ренде се настъргва студеното масло. С ръце се обърква леко, след което се добавя и студената вода. Отново се разбърква,  като целта не е получаването на гладка топка тесто, трябва да остане " на парцали" , като се хване между пръстите да се рони на трохи.
Прехвърля се на леко набрашнен плот и с помощта на точилка се разточва на лист около 40/15 см и с дебелина около 2 см. Много е важно разточването да става отвътре навън! На този етап нещата изглеждат така, сякаш от това разпадащо се нещо никога няма да стане тесто. Но само така изглежда ;)
От изключителна ползав и било да се използва шпатула ( от тези за заглаждане на фондан, например). С нея много лесно се събира тестото, когато се цепи и дели.
Когато се разточи до желаната големина, тестото се хваща откъм дългите краища и  те се сгъват към средата. После се прегъва  още веднъж.
Знам, че звучи сложно, но изобщо не е. А ето тук, от където всъщност е рецептата за тестото ,  има чудесно видео и може нагледно да видите целия процес.
След като тестото е веднъж сгънато и събрано се завърта на четвърт оборот и отново започва да се разточва до предишния размер, след което отново се сгъва по описания начин. Процедурата по завъртане и разточване се повтаря още веднъж( oбщо 3 пъти). Накрая тестото се опакова   във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за не по- малко от 2 ч.
Когато стегне, се изважда от хладилника и се разточва на кора с дебелина от  около 1 см.  С остър нож се нарязва в желаните форми(  квадрат, правоъгълник, триъгълник...)  и  се  подреждат в тавата, в която ще се пекат, върху хартия за печене.В средата се поставя плънката, като се внимава от всичките и страни да има еднакво празно място,  което се намазва с разбит жълтък. Ако забележите, че тестото е омекнало твърде много, хубаво е преди да се сложат сладкишите да се пекат да престоят в хладилника за 15-20 минути.

 Плънката:


В подходящ съд се слагат всички продукти и се пасират. Кратко и лесно ;) В оригиналната рецепта, използваното сладко беше от малини, а сиренето- крем. Но аз няма да съм аз  , ако не променя   нещо . Или всичко :)




Пекат се в предварително загрята фурна, на 200 градуса, за около 10-12 мин. По време на печенето плънката се издува много и може да ви се стори, че нещата излизат извън контрол и всичко се обезформя, но след изваждането от фурната всичко се нормализира ;)

Да ви е сладко!