Коледа

МЕДЕНКИ ( I вид)

Продукти: 

Меденките по тази рецепта са едни от първите Коледни сладки, които направих преди няколко години.  Това са всеизвестните Меденки на Джули:) , но сходството в имената е просто съвпадение. Рецептата е чудесна! В последствие обаче я замених с друга, по чисто сантиментални причини- открих я в тефтера с рецепти на моята майка... Ще и отделя специално място съвсем скоро, може би когато наближат празниците.

А сега по същество: 



Продукти:


800 г брашно
280 г пудра захар
120 г маргарин
5 с. л мед
2 яйца
2 жълтъка
2 ч. л подправка за меденки( може да откриете такава в Кауфланд)






Приготвяне:


Разбъркват  се сухите продукти. 
Към тях едно по едно се добавят яйцата, после меда и накрая нарязания на ситни парченца маргарин. (Аз ползвам масло или олио)
Замесва се меко тесто. Хубаво е да престои 2-3 часа в хладилник- така става мн лесно за работа.  После се разточва на кора 5-7 мм. Изрязват се фигурки. 
Пекат се в предварително загрята на 160 градуса фурна  окло 10-15 минути.  За да останат меки и да могат да се консумират веднага, трябва да се извадят от фурната веднага щом крайчетата им започнат да се зачервяват. 
За да придобият хубав кафяв цвят, още топли се мажат със смес от :

1  яйце
1 ч. л вода
2 ч.л какао 


След като изстинат се украсяват по желание с Роял Айсинг , шоколад , фондан или могат да се слепят с мармалад или друг крем .





Дрезденски щолен

 Ето, че дойде времето да започна с публикациите свързани с най- прекрасното време от годината-Коледа. Макар и липсата на сняг да помрачава настроението на детето в мен, то упорито търси и намира :) начини да създаде   на себе си ( а надявам се и на околните!) празнично настроение.  И така!
Вече няколко години имам записана  рецептата за този щолен, но до миналата Коледа все не събирах смелост да  го направя. Да си призная- не беше и от любимите ми сладкиши. Докато не го приготвих сама. Разликата с тези, кото се продават по нашите  магазини е голяма. Бях останала с впечатлението, че изпълнението на рецептата е твърде сложно и трудоемко, но и тук съм била в грешка. Да, изисква малко предварителна подготовка , но останалото е повече търпение,  отколкото труд. :)
Специфичното за щолена е, че се приготвя околко месец преди Коледа. Колкото повече престоява, толкова по вкусен и ароматен става. А ето и рецептата. Източникът е Тук . Аз направих половин доза с малки промени в съставките.
От посочените продукти се получават два големи щолена.


Продукти:

750 г брашно
150 г захар ( аз ползвах кафява)
200 г бели и черни  стафиди
100 г бадеми
50 г кашу
50 г лешници
250 г меко масло
180 мл прясно мляко
Сок от 1/2 лимон
100 г сушени плодове по избор ( аз сложих сливи, фурми, череши)
11 г суха мая
2 с.л канела
Масло за намазване
Пудра захар за поръсване
Ром





Приготвяне:

Тестото може да се замеси в хлебопекарната. Тъй като количеството е голямо става трудно, но става. Ако месите на ръка задължително увеличете количеството мая поне на 22 г (2   пакетчета). Първо се слагат млякото и мекото масло, на късчета, после останалите продукти за тестото.
Стафидите и сушени плодове се накисват в рома от предишната вечер. Към момента, в който ги прибавяте към тестото би трябвало да са поели всичкия алкохол. Ако не- отцедете ги.
След замесването, оставете тестото да втаса в машината за около 30 мин. После добавете ядките и сушените плодове , омесете хубаво на ръка и отново го оставете да втаса окончателно. ( Трябва да удвои обема си).Това става за около час- два, в зависимост от температурата на стаята, в която работите. Или в моя случай за около 30  минути в хлебопекарната. ( Общото време за втасване на програмата за тесто на моята машина  е един час. Когато минат първите 30 минути, изключвам машината директно от контакта, бързо добавям сушените плодове, меся и връщам обратно, след което я пускам отново .Така тя не спира програмата и продължава с цикъла на затопляне т.е тестото втасва)
Когато стане готово, разделете сместа на две части.  Всяка една разточете на овал и прегънете така, че горния край да не покрива плътно долния. (Това формяне на щолена символизира Христос повит в пелени.)

Ако  обичате марципан, в  средата на единия щолен може да  поставите разточен и навит на руло . Тази част е по желание и спокойно може да я пропуснете ако не харесвате вкуса. Аз реших да опитам . Как се е получило ще споделя на Коледа :)
 След това ги оставете да починат за 15 минути.
Печете  на 180 градуса, в предварително загрята фурна, с включен вентилатор. Времето за печене варира, при мен беше точно  един час. Проверявайте с клечка- докато не излезе суха. Може да се наложи по някое време да ги покриете с хартия или фолио отгоре, за да не прегорят.. По тази причина е хубаво да ги наблюдавате често.
Теории за това, кога се мажат с масло и кога се поръсват с пудра захар има няколко. Аз изчаках да се охладят леко и действах. Ако предпочитате може да изчакате да изстинат напълно. 
 Когато това стане се увиват във фолио и се поставят в плътно затваряща се кутия. Съхраняват се на сухо и хладно място. 

P.S Много се надявам да ми простите единствената и ужасна снимка, която прилагам. Апаратът ми се развали и снимах с телефон, просто за да имам нещо с което да онагледя публикацията  :) Надявам се, следващия път, когато ще ви покажа и разрез ( не посмях да го разрежа сега, за да не съхне), да бъде по подобаващ начин! А това ще стане около Коледа- ако успея да ги опазя до тогава ;)










Ванилени кравайчета

Рецептата,която ще ви представя днес е коледна, но толкова я харесвам, че я приготвям през цялата година. И сякаш поради този факт по Коледа често я пропускам. Но не и този път:) Една доза вече е прилежно скрита и очакваща празниците.
Тези сладки буквално " се топят в устата". Лично аз, никога не мога да си взема само една и да оставя другите настрана :) Започнат ли се- няма спиране! Изключително вкусни са, а и  съвсем не са трудни за приготвяне.


Продукти:


2 жълтъка
150 г меко масло
80 г  сурови ядки( орехи, лешници, бадеми)
70 г нишесте
70 г пудра захар
150 г брашно
1 ч.л екстракт ванилия

За овалване :
Ололо 200 г пудра захар с ванилия

Приготвяне:

Ядките се запичат леко на сух тиган, докато станат ароматни. Смилат се на ситно. В купа се пресява брашното. Към него се добавят останалите сухи продукти. Разбърква се добре и отгоре се добавят жълтъците и нарязаното на парчета масло.
Замесва се меко тесто и се оставя за няколко часа в хладилник.

От готовото тесто се оформя цилиндър, който се нарязва на кръгчета. Всяко кръгче се " разточва" с пръсти на пръчица, която се завива на кравайче. Редят се в тава, предварително покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна до зачервяване.

Докато са още топли ( но не горещи, защото са много крехки и ронливи) се овалват в пудрата захар.
За тези като мен, които винаги бързат :) , а и си имат малки помощници- трябва да кажа, че сладките са си все така вкусни, дори да не са оформени по споменатия начин.  Може да оформите топченца от тестото. Също така може и да се разточи и да се изрежат фигурки.
Последната партида вкъщи направихме точно така! На дъщеря ми и се стори твърде скучно оформянето на кравайчетата и поиска да изрязва с формички. Естествено, не и отказах :) По късно ще сложа снимка, за да видите колко  симпатични снежни еленчета и елхички си имаме :)

Източник: тук







Линцери

Тези дни съм влязла в серия. Сладкарската Коледна работилничка работи с пълна пара :) И малкото джудженце много помага:)
Късно снощи слепих линцеровите сладки, по обяд днес бяха на фотосесия и сега бързам да ви ги покажа.
Рецепти в интернет има много. Аз съм правила няколко през годините, и тази също експериментирах. Тестото е хубаво, не се рони и с него се работи сравнително безпроблемно.




Продукти:  ( 1 ч.ч =220 мл)


2 яйца
3 ч.ч брашно
2/3 ч.ч бадеми
1/2 ч.ч кафява захар
1/2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сол
1/4 ч.л канела
250 г меко масло
1 ч.л екстракт ванилия
Пудра захар за поръсване
Червено ладко или конфитюр по желание за слепване ( аз ползвах домашно ягодово сладко)




Приготвяне :

Ядките се запичат на сух тиган докато станат ароматни. Щом се дръпнат от котлона се завиват с чиста кърпа и с непрекъснато търкане между дланите се пренахват люспите. Не е никак фатално и да се пропусне тази стъпка. След това се смилат на ситно заедно с малка част от захарта.

В купа се разбъркват брашното, солта, бакпулвера и канелата.
В друга купа се разбива мекото масло с останалата захар. Добавят се едно по едно яйцата, след това ванилията  и ядките. Постепено към мокрите съставки се добавят сухите и се замесва меко тесто. Увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 2 часа.

Когато е готово се разделя на две топки. Разточват се и се изрязват бисквити. От едната част-  плътни, от другата- с дупка в средата.
Ако нямате специални формички за линцери, за дупката може да пллзвате подръчни средства- капачка от флумастер, брачна халка или каквото сметнете за подходящо.

Линцерите се пекат в предварително загрята на 175 градуса фурна, за около 11-12  минути. Оставят се в тавата за пет минути преди да се извадят. Ако ги местите горещи, рискувате да се изпочупят.

След като изстинат се слепват две по две- една цяла бисквита и една с дупка. Накрая се поръсват с пудра захар.Съхраняват се в плътно затворена кутия. Омекват за  ден, два.
Хубавото е, че могат да се направят доста преди празника и да се слепят непосредствено преди него!



*Меденки *( II вид)






Бях обещала, че с наближаването на празниците ще публикувам рецептата за тези коледни сладки, които помня от детството и с голяма радост открих в маминия тефтер.
Когато бях малка, майка ми ги печеше на топченца, които слепваше с шипков мармалад или друго сладко. Омекваха за отрицателно време и след това така бързо и изчезваха.
Днес обаче ще ви ги представя разточени и изрязани като бисквити. Тях също може да слепите две по две, ако предпочитате. Но гарантирам, че са чудесни и така:)

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч олио
1 ч.ч кафява захар
3 с.л мед
10 г канела
1/4 ч.л джинджифил
1/4 ч.л анасон
1/4 ч.л индийско орехче
1/4 ч.л карамфил
1 ч.л сода за хляб
Около 500 г брашно






Приготвяне:

Яйцата се разбъркват хубаво. Не е нужен миксер, може и на ръка. Добавя се захарта, после олиото и меда. Накрая и  част от пресятото брашно със содата и всички подправки. Тук е мястото да кажа, че в оригинал рецептата е само с канела.
 Но на мен ми допада комбинацията от тези аромати и вкусове. Вие обаче, може спокойно да ги пропуснете ако прецените.


Хубаво е брашното да се добавя постепено, защото може да трябва по- малко или пък по- голямо количество. Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Ако се прекали с количеството брашно, бисквите ще станат доста твърди и трудно ще омекнат.
Готовото тесто се завива във фолио за свежо съхранение и се поставя в хладилника поне за час. След като се охлади и стегне се разточва на тънка кора и с формички се изрязват сладки. Подреждат се в тава,  предварително застлана с хартия за печене. Пекат  се 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Или до готовност.
 Могат да се украсят с белтъчна глазура, фондан или шоколад.










Ябълков чипс

Преди няколко години за първи път правих такова нещо.  Много ни хареса, но в последствие бях забравила за тази вкусотия. Добре че в момента вкъщи има много ябълки и започнах да се чудя какво да приготвя с тях, за да не се развалят.
За тези, които ме познават, не е тайна, че не обичам плодови сладкиши. Съответно отпадаха като вариант. И се сетих за ябълковия чипс. Това сигурно е най- лесното лакомство, което съм правила. А съчетанието на мед и канела го прави изключително подходящо за сезона.

Продукти:

2-3 ябълки
3 с.л канела
3 с.л мед и/или кафява захар

Приготвяне:

Ябълките се измиват и се почистват от семките, като се издълбават в средата. Нарязват се на тънки кръгчета и се редят в тава, предварително застлана с хартия за печене. Всяко парченце се намазва с мед , поръсва се с канела. Или се пропуска меда , а се поръсва със захар.
Пекат се в предварително загрята фурна, на 160 градуса с вентилатор. Времето за печене е около 1 ч.  и 30 минути, но зависи колко тънки са резанчетата. След като се изключи фурната се оставят вътре до пълното и изстиване, за да " съхнат".

Да ви е сладко!