четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Пълнозърнести меденки

Идеята за по- здравословни сладки се върти в ума ми откакто дъщеря ми започнаха да я влекат сладкишите. И докато преди време не обръщах особено внимание на такива неща сега се стремя да внимавам какво приготвям. Което разбира се, не значи,  че съм се отрекла от традиционните сладки изкушения. Но се опитвам да използвам по- качествени и уж по- безвредни продукти.
Всъщност, рецептата, която ще ви представя е за класически меденки, но с малки изменения и допълнения :)



Продукти:

2 яйца
1 к. ч мед / или на вкус/
125 г масло
1 ч. л сода за хляб
1-2 с. л брашно от рожков
2 с. л канела
Около 500 г  пълнозърнесто брашно



Приготвяне:

Яйцата се разбиват  и към тях се добавя леко затопления мед и разтопеното масло. В малка купа пресейте част от брашното   и към него добавете брашното от рожков и содата. Изсипете при яйчената смес и хубаво разбъркайте. Добавяйте останалото брашно постепено до образуването на  меко тесто. Оставете го в камерата за поливин час , за да се стегне.
Загрейте фурната до 180 градуса. Застелете тава с хартия за печене. Разточете тестото на кора с дебелина 0,5 мм( може да разточите и на по-дебела кора, така сладките ще станат по-меки, зависи как ги  предпочитате).
С помощта на формички изрежете фигурки. Или най-добре оставете малчуганите да го направят-забавлението е гарантирано :)


Изпечете  меденките за 10 мин и оставете в тавата за малко да се охладят.
По желание може да добавите към тестото нарязани на ситно стафиди. Това ще придаде допълнителна сладост на меденките.