неделя, 6 ноември 2011 г.

Забравени сладки

Списъка със сладките, които ще приготвям за тази Коледа е  готов. Не са малко, а ми се иска да са повече. Но нищо не се знае-има време до тогава. :) Малко по малко започнах и да си набавям продуктите, за да не е всичко накуп.
И за да не става този пост  твърде дълъг  ще започна с първата рецепта от Коледния репертоар. Тя  ми е любима, поради факта , че е лесно изпълнима, а невероятно вкусна .  И така- представям ви тези вкусни целувки с парченца шоколад и ядки, известни още като Забравени сладки :)
Ще кажете: " Защо забравени?" Ами защото можете да ги забравите във фурната, да кажем - за през нощта, и на сутринта да са готови:) Но тъй като аз съм нетърпелива,  а и веднъж имах провал с оставянето, ги пека по стандартния начин. Ето как :


Продукти:

2 белтъка
110 г захар
120 г нарязани лешници( може и бадеми или други ядки)
150 г натурален шоколад
1 ванилия
щипка сол

Приготвяне:

Преди да започнете работа, включете фурната на 180 градуса.
След това разбийте хубаво белтъците със солта на гъст сняг.
Постепено добавете захарта, като бъркате до получаване на хомогенна лъскава маса, която при обръщане на купата не се излива.
Нарежете шоколада и ядките на  дребни парчета и ги добавете към белтъчната смес, като леко разбърквате.
Застелете тава с хартия за печене и със супена лъжица, или такава за сладолед загребвайте от сместа и поставяйте внимателно в тавата. 
Щом приключите с приготовленията , намалете фурната  на 110 градуса и сложете тавата вътре. След което печете   сладките за около час и половина. Много е важно в този период да не се отваря фурната. Така те имат възможност да "изсъхнат" вътре!  След изтичане на оказаното време изключте фурната и ги оставете за още 5 мин вътре на отворена врата да"изпръхнат" .

Да Ви е сладко! 

 (Рецептата е на Котка от BG-Mamma)

Няма коментари:

Публикуване на коментар