неделя, 27 ноември 2011 г.

ГОФРЕТИ

Днес нямах никакво намерение да приготвям нещо сладко. Но разглеждайки в интернет случайно попаднах на снимка на гофрети и така ми се приядоха, че не можах да се сдържа. И така- вместо обяд, вкъщи имаше гофрети. И половин час по-късно , сядам да споделя рецептата  с вас:



Продукти ( за около 10 бр)

250 мл вода
250 мл прясно мляко
2 яйца
1 ч. л захар
1 ч. л сол
1 ч.л бакпулвер
1 ванилия
2 1/2 ч. ч  брашно ( може и пълнозърнесто)
1 с.л олио

Приготвяне:

Всички продукти се разбъркват с миксер ( може и на ръка) до получаването на хомогенна смес с гъстотата на боза.
Гофретника се загрява и се намазва с масло или олио .  С черпак или друг подходящ прибор се загребва от сместа и се сипва толкова, че да покрива цялата повърхност. Гофретата се пече около 2- 3 мин  в зависимост от уреда, или докато спре да излизаа пара. Готовата вафла се оставя на скара да изстине( ако искате да бъде хрупкава).
Гарнират се по желание . ( сладко, шоколад, плодове, сметана, сирене, кашкавал...)
Тъй като на мен ми се хапваше сладко, моите са само такива. Но в солен вариант също не са за пренебрегване .