Тестени

Най-лесната питка( и много вкусна)




Попаднах на тази рецепта докато търсех постна питка за Бъдни вечер, която обаче да не е содена. От тогава това се превърна в любимото тесто вкъщи. С него приготвям основата за пица, хляб в хлебопекарната, кифлички. Много е вкусно, а съдържа изключително малко продукти и резултата винаги е просто перфектен. Рецептата взех от  тук ( благодаря на авторката, че я е споделила). Внесох съвсем малки промени. Замесвам тестото в хлебопекарната. Проуктите поставям в реда, в който са написани:

Продукти:

180 мл вода
1с. л олио
180 гр кисело мляко, леко разбъркано
1 с. л сол
1 с.л захар
около 600 г бращно( добавям докато не се оформи хубава топка, която се отделя от стените на контейнера)
2 ч. л суха мая

Пускам програмата за месене на тесто, която при мен е 1ч и 30 мин. След като стане, разделям готовото тесто на 3 топки, като разточвам всяка на правоъгълник, намазвам с олио или масло и ги редя една върху друга. След което завивам на руло, което разрязвам на 6 парчета и редя в тавичка( 25 см диаметър) във формата на цвете:). когато тестото  втаса (удвои обема си) , намазвам с разбит жълтък и поръсвам със сусам . Пека в предварително загрята  фурна,на 180 градуса, докато клечка забодена в средата не излезе суха. Ако се наложи-отгоре покривам с фолио, за да не прегори.






Пухкави кифлички с шоколад

Днес съм приготвила две публикации- тези разкошни кифлички


 и едни шоколадови мъфини, които приготвих снощи за десерт. Но за тях след малко.
Тази сутрин се събудих преди всички вкъщи и реших да ги изненадам с пресни, топли кифлички за закуска. Колебаех се дали да бъдат сладки или солени, но в крайна сметка избрах сладките. Не съм ползвала конкретна рецепта, сама си измислих такава. Ето я и нея:

Продукти:

За тестото:

1 яйце
300 мл прясно мляко
50 мл разтопено масло
1/4 ч.л сол
140 г  кафява захар ( в къщи се харесват по сладки. Ако прецените може да редуцирсте захарта на половина)
Около 800 г брашно ( 50/50 бяло и пълнозърнесто)
З ч.л суха мая

За пълнежа:
Шоколад, какао, захар, масло, локум...




Тестото замесих в хлебопекарната и оставих да втаса. После го разделих на две големи топки и едната прибрах в камерата за следващ път, защото прецених, че ще станат доста. Другата разделих на три по- малки, които разточих и по стандартния начин изрязах триъгълници. На някои от тях сложих по парченце шоколад. На други- късче масло и 1 ч. л какао, на някои-по 1 ч. л кафява захар и канела.
Оформих кифличките- получиха се 32  бр, но аз ги правя малки.
Оставих ги в загрята на 50 графуса фурна докато удвоят обема си. Извадих ги  и включих фурната на 180 градуса. Намазах ги леко с прясно мляко и ги върнах във фурната.
Не съм засичала време, но за около 30 мин трябва да са готови.  След като ги извадих отново намазах с прясно мляко и покрих с кърпа за десетина минути. Станаха изключително мекички и пухкави. Сервирах според предпочитанията- с горещ шоколад и мляко с какао :)
Ами...свършиха :) Утре ще направя пак!




Пълнена пита...с боб





   Идеята за този бобник дойде от мъжът ми преди няколко години. В един от от многото случаи на "готварско умопомрачение" :) ,  когато се чудех какво да готвя, той се сети, че някога , някъде е опитвал пълнена пита със зелен фасул. Но тъй като аз не съм от най- големите почитатели на този зеленчук, реших да се опитам да я приготвя със зрял боб. Обстойното ми проучване в интернет за рецепта ми даде някакви насоки за останалите съставки.Съчетаването на продуктите е въпрос на вкус и предпочитания. Както и тестото-  може да се приготви с всякакво.
Комбинацията, която вкъщи се харесва най- много е следната:


За тестото:

1 с. л зехтин
1 яйце
1 жълтък за намазване
250 мл прясно мляко
1 ч.л  кафява захар
1 с. л сол
300 г бяло брашно
300 г пълнозърнесто брашно
2 ч.л суха мая

За плънката:

1 пилешко бутче( или 250 г кайма)
200 г сварен и отцеден боб
3 кисели краставички
50 г царевица
1 глава лук
2 средно големи домата
Черен пипер, червен пипер, джоджен, магданоз, сол





Пилешкото бутче се слага да се вари в подсолена вода. През това време се замесва тестото и  се оставя да васа.
В купа се нарязват на дребно доматите, краставичките, лука. Добавят се боба , царевицата и подправките.
Фурната се загрява до 180 градуса.
Тавичка с диаметър 26 см се намазва с малко зехтин.
Когато се свари бутчето се обезкостява, накъсва се на малки парчета и се добавя в купата със зеленчуците.
Втасалото тесто се разточва и се поставя в тавата ,така че, половината да остане навън( тази част ще бъде" капак"). Отгоре се изсипва плънката и се разпределя равномерно. После се захлупва с останалото тесто, леко се притиска в свободните краища, за да не се отвори.
Намазва се с жълтък и се слага да се пече за около 30 мин или до готовност.



























Кошнички със сирене и броколи





Тези кошнички могат да бъдат както чудесна закуска, така и лек обяд или вечеря. Приготвят се в тавата за мъфини по следния начин:

Продукти за 12 кошнички:

8 кори за баница
60  г масло, разтопено
1 яйце
200 г сирене
200 г пуешко филе
50 г кашкавал
1/2 средно голяма глава броколи
1/2 кофичка кисело мляко

Корите за баница се разделят на две часто по 4 листа. Режат се квадрати  със страни около 10 см .( Един квадрат е от четири листа кори). Всяка кора се намазва с разтопено масло.  Намазнява се и формата, в която ще се пекат. Поставят се квадратите в гнездата на тавата, така че краищата им да сочат нагоре и да образуват кошничка.
Броколите се накъсват на малки розички и се бланшират.  Прецеждат се и след това се нарязват на ситно в дълбока купа. Към тях се прибавят киселото мляко,настърганото сирене, кашкавал, разбитото яйце и нарязаното на малки парчета филе. Всичко се разбърква хубаво.
По 2 с. л от сместа се слагат във всяка кошничка.  Ето така изглеждат преди печене :


Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса за около 20 минути.  

С плънката могат да се правят всякакви импровизации. Въпрос на вкус и налични продукти :)





Бързи пълнозърнести звездички




Днес ви представям тези вкусни питки- звездички, които са идеални за закуска през седмицата, защото не се налага да ги чакате да втасват и се приготвят буквално за 30 минути. Какво по- добро решение в забързаното ежедневие! За да ги приготвите ще са ви необходими следните

Продукти :


  • 250 г пълнозърнесто брашно
  • 180 мл прясно мляко
  • 1/2 ч.л сол
  • 100 г кашкавал
  • 100 г сирене
  • 60 г студено масло
  • 1 бакпулвер
  • 1 с.л чубрица
  • 1 жълтък за намазване
  • ленено семе/ сусам за поръсване
Приготвяне:

В дълбока купа се пресява брашното, заедно със солта и бакпулвера. Добавя се настърганото на ренде масло. С пръсти се размесва до маслени трохи. Добавя се прясното мляко, накрая и настърганите сирене и кашкавал и чубрица. Замесва се меко тесто. Разточва се на кора с дебелина 1- 1,5 см. Изрязват се звездички с формичка. Редят се в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с разбирия жълтък и се поръсват със семената. 
Пекат се в предварително загрята фурна, на 175 градуса за 15 минути.
И вече имате вкусна домашно приготвена закуска за изключително кратко време. Бързо, лесно и чудесно! :)


Да ви е сладко! 



Претцели/ Брецели



Доста спорове заформих с наименованието на тези,  казано по български- гевреци, затова ще оставя и двата варианта, всеки да е доволен :) Да, знам, че са немски и оригиналът е brezel, но на английски се изписва pretzel!
pretzel
ˈprɛts(ə)l/
noun
verb
NORTH AMERICAN
Origin
mid 19th century (originally US): from German Pretzel .
Translate pretzel to
Use over time for: pretzel

Пък и не виждам какво толкова огромно значение има, но явно за някои е важно.
Днес ще ви покажа закуската, която сервирах вкъщи и която беше одобрена единодушно!  За съжаление, не мога да посоча източника на рецептата, тъй като не съм го отбелязала на записките си. За което моля да ме извините. И така , ето и необходимите


Продукти:

  • 350 мл топла вода
  • 2 ч.л суха мая
  • 80 г кафява захар
  • 520 г брашно
  • Сол на кристали за поръсване


4 чаши вода
8 с.л сода за хляб




Приготвяне:

В   малко количество от топлата вода се разтваря маята и се оставя да шупне. В купа се пресява брашното, към него се добавя захарта и останалата вода. Разбърква се с вилица, добавя се готовата мая и отново се разбърква хубаво. Когато тестото започне да се събира,  се прехвърля на леко набрашнен плот и се доомесва. Оставя се да почине за 15 минути.
Когато изтече времето, се накъсва на малки топки. Всяка топка се  разточва с ръце на " въже" или фитил и се придава формата на претцел или геврече. Дебелината е изцяло по желание, на нас и харесаха и по тънички и по-пухави:) ( За претцел двата края се хващат и се прехвърлят към срещуположната страна, като се усукват веднъж. Крайчетата се залепват с капки вода).
Когато всички са готови,  отново се оставят да втасат за 10-15 минути.



През това време 4 -те чаши вода се сипват в подходящ съд заедно със содата и се слагат на котлона . Когато водата заври и содата се разтвори напълно, котлона се намалява леко.
Всеки един претцел се пуска във врящата вода за ололо 10 секунди( докато пожълтее и сам изплува). Изважда се,  отцежда се  и се слага в предварително застлана с хартия за печене тава.
Когато тавата се запълни, претцелите  се поръсват със солта. Пекат се в предварително загрята фурна, на 200 градуса за 10 минути или до приятен кафеникав загар.

Много са вкусни, съжалявам , че толкова съм чакала  за да ги направя!