петък, 23 октомври 2015 г.

ЕКЛЕРИ( Вариант и Без Глутен)

Бележка  от 06.05.2017 г
Днес използвах същата рецепта, за да приготвя еклерите в безглутенов вариант. За целта замених пшениченото брашно с безглутеново такова ( готов микс ). Получиха се чудесно! Разликата с „оригиналните „ е пренебрежимо малка!

            ******************************

Вкъщи сме разделени на два лагера относно сладкишите :) Аз и дъщеря ми обичаме хрупкави и ронливи сладки, докато съпругът ми предпочита кремести и сочни, по възможност сиропирани . И тъй като, напоследък не бях правила нищо по негов вкус , вчера следобяд реших да го изненадам с еклери . В интернет пространството има безброй рецепти , аз реших да се спра на предложената от Марта Стюърт за пареното тесто , като това, което промених е, че замених половината от количеството масло с олио. А крема приготвих по класическата рецепта за сладкарски крем.



Продукти:

За тестото:


  • 60 г масло
  • 60 мл олио
  • 1 ч. л захар
  • 1/2 ч.л сол
  • 1 чаша брашно ( Doves Farm за вариант без глутен! ) 
  • 1 чаша вода
  • 4 яйца(L)

*1 чаша=300 мл

За крема:

  • 4 жълтъка
  • 120 г захар
  • 2 с.л брашно ( Doves Farm за вариант без глутен)
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 ч.л ванилов екстракт


Приготвяне:

Водата, заедно с маслото( нарязано на парченца), олиото, захарта и солта се слага в подходящ съд на котлона да заври. Когато кипне, се дърпа от огъня и се изсипва брашното наведнъж. Разбърква се хубаво с дървена лъжица. Връща се на котлона и се бърка още 2-3 минути, докато тестото започне да се отделя от страните на съда . Оставя се да се охлади леко . След това едно  по едно,с помощта на миксер , се добавят яйцата. ( може да се бърка и на ръка )Накрая тестото трябва да се"тегли" на меки върхове, когато се загребе с лъжица.
Готовото тесто се сипва в пош с желания от вас накрайник и се шприцоват еклерите в тава, предварително застлана с хартия за печене. Ако не разполагате с пош или шприц може да оформите еклерите с помощта на лъжица, отново ще бъдат много красиви, нищо, че няма да са в правилна форма. Аз шприцовах половината, но в един момент ми се стори, че с лъжицата ще е по-бързо и останалите довърших така :)



Пекат се в предваритено загрята фурна, на 190 градуса( с вентиатор) за около 25-30 минути.
Когато са готови, се оставят върху решетка до пълното им охлаждане.
Докато поредната тава се пече във фурната, се приготвя крема. За целта, прясното мляко заедно с ваниията и половината захар се слага в подходящ съд на котлона да заври. През това време жълтъците се разбиват хубаво с останалото количество захар и брашното. Когато млякото кипне, малко количество от него се сипва при жълтъците и се разбърква хубаво. След което жълтъчната смес се налива на тънка струя и с непрекъснато бъркане при врящото мляко. Котлона се намаля на ниска степен и се бърка още 3-4 минути до сгъстяване. Когато крема е готов, се пресипва в метален съд, който предварително е изплакнат със студена вода. Покрива се с прозрачно фоио, за да не хваща коричка и се прибира в хадилник да изстива.

Изстиналите еклери се разрязват по средата и с лъжичка се пълнят с крема, който също трябва да е добре охладен. Може да се напълнят и с шприц, през малка дупка, която може да се пробие в долната част на еклера. Но аз отново предпочетох по-бързия вариант:)
По желание може да се поръсят с пудра захар или да се залеят с шоколад.
Да ви е сладко!




Източник : http://www.marthastewart.com








Няма коментари:

Публикуване на коментар