неделя, 11 октомври 2015 г.

Претцели/ Брецели



Доста спорове заформих с наименованието на тези,  казано по български- гевреци, затова ще оставя и двата варианта, всеки да е доволен :) Да, знам, че са немски и оригиналът е brezel, но на английски се изписва pretzel!
pretzel
ˈprɛts(ə)l/
noun
verb
NORTH AMERICAN
Origin
mid 19th century (originally US): from German Pretzel .
Translate pretzel to
Use over time for: pretzel

Пък и не виждам какво толкова огромно значение има, но явно за някои е важно.
Днес ще ви покажа закуската, която сервирах вкъщи и която беше одобрена единодушно!  За съжаление, не мога да посоча източника на рецептата, тъй като не съм го отбелязала на записките си. За което моля да ме извините. И така , ето и необходимите


Продукти:

  • 350 мл топла вода
  • 2 ч.л суха мая
  • 80 г кафява захар
  • 520 г брашно
  • Сол на кристали за поръсване


4 чаши вода
8 с.л сода за хляб




Приготвяне:

В   малко количество от топлата вода се разтваря маята и се оставя да шупне. В купа се пресява брашното, към него се добавя захарта и останалата вода. Разбърква се с вилица, добавя се готовата мая и отново се разбърква хубаво. Когато тестото започне да се събира,  се прехвърля на леко набрашнен плот и се доомесва. Оставя се да почине за 15 минути.
Когато изтече времето, се накъсва на малки топки. Всяка топка се  разточва с ръце на " въже" или фитил и се придава формата на претцел или геврече. Дебелината е изцяло по желание, на нас и харесаха и по тънички и по-пухави:) ( За претцел двата края се хващат и се прехвърлят към срещуположната страна, като се усукват веднъж. Крайчетата се залепват с капки вода).
Когато всички са готови,  отново се оставят да втасат за 10-15 минути.



През това време 4 -те чаши вода се сипват в подходящ съд заедно със содата и се слагат на котлона . Когато водата заври и содата се разтвори напълно, котлона се намалява леко.
Всеки един претцел се пуска във врящата вода за ололо 10 секунди( докато пожълтее и сам изплува). Изважда се,  отцежда се  и се слага в предварително застлана с хартия за печене тава.
Когато тавата се запълни, претцелите  се поръсват със солта. Пекат се в предварително загрята фурна, на 200 градуса за 10 минути или до приятен кафеникав загар.

Много са вкусни, съжалявам , че толкова съм чакала  за да ги направя!



Няма коментари:

Публикуване на коментар