събота, 24 октомври 2015 г.

Бирено хлебче с кашкавал

 Днешната рецепта отново е с биреното тесто :)  Не мога да му се нарадвам , не знам дали скоро ще ни омръзне вкъщи. Много е хубаво , много! Ако вече сте опитали Цървулки от бирено тесто с мляно месо, домати и синьо сирене , то сега ви предлагам да си приготвите това ароматно и вкусно хлебче! Гарантирам, че ще ви хареса!



Продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 300 мл бира 
  • 2  с.л мед
  • 2 с л. зехтин 
  • 1 1/2 ч.л сол
  • 1 3/4 ч.л суха мая




За плънката:

  • 250 г кашкавал
  • чубрица на вкус

За намазване:



  • 1 жълтък
  • 1 с.л бира




Приготвяне: 

В купа се пресява брашното, сипва се маята и се разбркава хубаво.  Добавят се зехтина и  солта. Меда се разтваря в бирата и се изсипват при брашното. Бърка се хубаво с вилица в началото, после тестото се прехвърля врху леко набрашнен плот и се измесва добре. Връща се обратно в купата, покрива се с прозрачно фолио, за да не хваща коричка и се оставя да втаса докато не удвои обема си.
Когато е готово, се разточва на правоъгълник,който мислено се разделя на три равни части по дължина. В средата на който се настъргва кашкавала .Отгоре се ръси с чубрица. Двете крайни части се нарязват на еднакъв брой ленти по ширина и след това се прехлупват върху средната част с плънката като се редуват-дясна , лява и така до края.
Хлебчето отново се оставя да почине за около 30 миути.След това се намазва с разбития жълтък , разбъркан с бирата. По желание може да се поръси с чубрица или семена.
Пече се в предварително загрята фурна , на 180 градуса до готовност. ( При мен 35 минути).

Да ви е сладко!