четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Цървулки от бирено тесто, с пълнеж от мляно месо, домати и синьо сирене




Вдъхновението за тези "цървулки" дойде от много харесваните вкъщи Хачапури със спанак и риба тон. Но ми се искаше този път да са по- различни. Правила съм плънката, като съм заменяла рибата с пиле , добавяла съм или премахвала продукти.  но сега исках нещо друго. Така, първо се роди идеята за плънка от домати и " кайма". Слагам я в кавички, защото много отдавна не купувам и не използвам готова кайма. Предпочитам да си избера желанито месо и да го приготвят пред мен. Така поне знам( донякъде) какво слагам на масата си.Да не говорим, че вкусът е съвсем различен.
За идеята за тестото, отново трябва да благодаря на Гуинет и  Food for the soul . Няколко пъти съм приготвяла Усуканите кашкавалки и са просто невероятни на вкус. Затова реших да използвам  тяхното тесто за направата на цървулките. И не сбърках! Получи се много добра комбинация , вкусовете на основата и плънката си пасват и се допълват идеално!
Последното, което ще уточня преди да премина към рецептата, е името на това ястие. Ще го срещнете под много названия- лодки, цървулки, пицети, хачапури, питки с пълнеж. Аз този път реших да използвам  " Цървулки" тъй като оставам с впечатлението, че така са най- познати. Но както и да ги наречете- все са вкусни! :)




За тестото:

  • 500 гр. брашно
  • 300 мл. бира 
  • 2  с.л мед
  • 2 с л. зехтин 
  • 1 1/2 ч.л сол
  • 1 3/4 ч.л суха мая


За плънката:

  • 100 г синьо сирене
  • 150-200 г мляно свинско месо
  • 3 големи обелени и нарязани на кубчета домата
  • 3-4  скилидки чесън
  • сол, босилек, джоджен на вкус
  • 150 г кашкавал за настъргване


Приготвяне:

От изброените продукти се замесва меко тесто и се оставя да втаса. През това време чесъна се нарязва на дребно   и се запържва в малко зехтин. Когато стане ароматен, се добавят доматите, а след това и каймата и подправките на вкус. Готви се докато не поизври водата и до полуготовност на каймата.
От готовото тесто се късат парчета и се разточват на елипси, като в двата края се притискат за да се оформи " лодка" . Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. Плънката се разпределя равномерно във всяко цървулче. Отгоре се насртъргва синьото сирене и се слагат да се пекат в предварително загрята фурна, на 180 градуса за около 20 минути или до готовност. Малко преди да са напълно готови, се изваждат от фурната, настъргва се и кашкавала и се връщат обратно да се дозапекат.