Десерти

Сладки с шоколад , карамелизиран кокос и ядки

Много ми се ядеше нещо сладко днес. Но не каквото и да е. Искаше ми се да е по "така". Бисквити, но не обикновени, а такива, които като опиташ дълго да не забравиш. И ги намерих при Йоли .
Рецептата за самите бисквити поизмених малко, както и топинга. Оформлението запазих и макар да не станаха толкова атрактивни, колкото оригиналните пак бяха изключително вкусни и свършиха за отрицателно време.
Представям ви моя вариант, надявам се да ви хареса.




Продукти за около 45 бисквити ( в зависимост от големината)

За бисквитите:

2 яйца
60 г натурално нишесте
250 г брашно
120 г кафява захар
125 г меко масло
1/2 ч.л бакпулвер

За топинга:

250 г шоколад
50 г ситно нарязани бадеми
200 г кафява захар
100 г кокосови стърготини
60 г масло



Приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта, към тях се добавя мекото масло и отново се разбива до кремообразна смес. Отделно се пресява брашното заедно с нишестето и бакпулвера и се добавят с бъркане кън яйчената смес. В един момент става трудно да се бърка тестото, затова се прехвърля на поръсен с нишесте плот и се доомесва.  Завива се в прозрачно фолио и се оставя в камерата за около 20 минути.
Фурната се загрява на 180 градуса. Тавата, в която ще печем се покрива с хартия. Готовото тесто се разточва на тънка кора и с помощта на формички се изрязват бисквити. Пекат се докато крайчетата им съвсем леко покафенеят. Когато се извадят от фурната са много крехки, затова е хубаво да се оставят в тавата за няколко минути, да се стегнат. После се прехвърлят на решетка до окончателното им охлаждане.

Шоколада се разтопява на водна баня. Всяка бисквита се потапя в него и се оставя да съхне върху незалепваща хартия.

В тефлонов тиган , без мазнина се запичат бадемите за няколко минути, докато станат ароматни. Същата процедура се повтаря и с кокоса. Ззахарта се карамелизира, към нея се добавя маслото и се разбърква хубаво до гладка маса. Пртибавят се кокоса и ядките и отново се разбърква. След което с лъжичка се взима от сместа и се разпределя по сладките. Трябва да се работи бързо, защото карамела стяга за отрицателно време. Мисля, че ако бях ползвала сметана, както е в оригиналната рецепта на Йоли, това стягане щеше да се избегне. Следващия път ще пробвам задължително.




Целувки с шоколад и ядки





Списъка със сладките, които ще приготвям за тази Коледа е  готов. Не са малко, а ми се иска да са повече. Но нищо не се знае-има време до тогава. :) Малко по малко започнах и да си набавям продуктите, за да не е всичко накуп.
И за да не става този пост  твърде отегчителен, ще започна с първата рецепта от Коледния репертоар. Тя не е моя, но ми е любима, поради факта , че е лесно изпълнима, а невероятно вкусна .  И така, представям ви тези вкусни целувки с парченца шоколад и ядки:



Продукти:

2 белтъка
110 г захар
120 г нарязани лешници( може и бадеми или други ядки)
150 г натурален шоколад
1 ванилия
щипка сол

Приготвяне:

Преди да започнете работа, включете фурната на 180 градуса.
След това разбийте хубаво белтъците със солта на гъст сняг.
Постепено добавете захарта, като бъркате до получаване на хомогенна лъскава маса, която при обръщане на купата не се излива.
Нарежете шоколада и ядките на не много дребни парчета и ги добавете към белтъчната смес, като леко разбърквате.
Застелете тава с хартия за печене и със супена лъжица, или такава за сладолед загребвайте от сместа и поставяйте внимателно в тавата. 
Щом приключите с приготовленията , намалете фурната  на 110 градуса и сложете тавата вътре. След което печете   сладките за около час и половина. Много е важно в този период да не се отваря фурната. Така те имат възможност да "изсъхнат" вътре!  След изтичане на оказаното време изключте фурната и ги оставете за още 5 мин вътре на отворена врата да"изпръхнат" . Да Ви е сладко! 




ДОМАШНИ БОНБОНИ С РОМ

Тази изключително сполучлива  рецепта e адаптирана отhttp://www.joyofbaking.com/ . Лично за мен, това са най- вкусните домашни бонбони, които съм яла.





Продукти:

1 1/2 чаши (150 грама) запечени ядки, смлени (лешници, орехи, бадеми)
1 1/4 чаши (125 грама) ситно смлени бисквити или вафлени фунийки за сладолед, вафли
1/2 чаши (60 грама) пудра захар
2 суп.л. (15 грама) неподсладено какао
2 суп. л. светъл царевичен сироп (или глюкоза, мед, златен сироп) ( аз ползвам мед)
1/4 чаша (60 ml) ром

За овалване:
Пудра захар, какао, смлени ядки, разтопен шоколад, шоколадови пръчици и каквото още ви хрумне :)

Ако не желаете да ползвате алкохол  може да го замените с портокалов сок.

Приготвяне:

Ядките се запичат в сух тиган докато не станат ароматни. Смилат се на ситно. След това се смилат и вафлите. ( Aз ползвам с лешников крем). Всички съставки се смесват заедно в купа. Ще забележите, че полученото тесто лепи доста, затова е хубаво да го оставите в хладилника, завито във свежо фолио за поне 2 часа( може и цяла нощ) . После става много лесно за работа. С чаена лъжичка оформете топчета и ги оваляйте в предпочитаната глазура. В случая аз ги потапях в разтопен на водна баня шоколад.




ГОФРЕТИ

Днес нямах никакво намерение да приготвям нещо сладко. Но разглеждайки в интернет случайно попаднах на снимка на гофрети и така ми се приядоха, че не можах да се сдържа. И така- вместо обяд, вкъщи имаше гофрети. И половин час по-късно , сядам да споделя рецептата за това вафлено изкушение с Вас:



Продукти ( за около 10 бр)

250 мл вода
250 мл прясно мляко
2 яйца
1 ч. л захар
1 ч. л сол
1 ч.л бакпулвер
1 ванилия
2-3 ч. ч  брашно ( може и пълнозърнесто)
1 с.л олио

Приготвяне:

Всички продукти се разбъркват с миксер ( може и на ръка) до получаването на хомогенна смес с гъстотата на боза.
Гофретника се загрява и се намазва с масло или олио .  С черпак или друг подходящ прибор се загребва от сместа и се сипва толкова, че да не покрива цялата повърхност( самата смес после се разнася ). Гофретата се пече около 2- 3 мин  в зависимост от уреда, или докато спре да излизаа пара. Готовата вафла се оставя на скара да изстине( ако искате да бъде хрупкава).
Гарнират се по желание . ( сладко, шоколад, плодове, сметана, сирене, кашкавал...)
Тъй като на мен ми се хапваше сладко, моите са само такива. Но в солен вариант също не са за пренебрегване .



  


БАНАНОВИ БИСКВИТИ

Хрупкави отвън, с мека сърцевина :)




Продукти:


1 ч. ч брашно
1 и 1/2 ч.ч пълнозърнесто брашно
1 ч. л  сода за хляб
1 ч. л бакпулвер
1/4 ч.л сол
1 1/2 ч.ч  кафява захар
1/2  ч.ч масло
2-3 меки банана
1 ч.л екстракт ванилия


Приготвяне:

Смесете брашното, содата, бакпулвера и солта . В друга купа разбийте маслото със захрта до кремообразна смес. Към нея прибавете намачканите на пюре банани, яйцето и ванилията. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.
После отново с бъркане, постепено прибавете и сухите съставки.
Постелете в тава хартия за печене и с лъжица оформете бисквитите. Загрейте предварително фурната на 180 градуса и печете в продължение на 15 мин.




КУРАБИЙКИ

И както съм тръгнала със сладки, които са се правели вкъщи, да продължа с едни курабойки, които моята майка правеше , а аз умирах да изрязвам с формичките. Винаги , когато ги приготвям ми става много мило и уютно и същевременно мъчно, защото тя вече не е до мен.
Ето и продуктите за тяхната направа:



125 г меко масло
1 1/2  ч.ч захар
3 яйца
1 жълтък за намазване
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.л сода
около 500 г брашно
ванилия


Приготвяне:

Маслото и захарта се разбиват до побеляване. Едно по едно се прибавят яйцата , след тях и киселото мляко със содата. Ванилията се слага в брашното и се добавят към останалите продукти. Замесва се средно твърдо тесто , от което се разточва кора, дебела около  1 см . Хубаво е преди да започнете да изрязвате сладките да оставите тестото за 1-2 часа в хладилник, да стегне. Така става много по лесно за работа.
 С формички се изрязват фигурки. Намазват се с жълтък и се поръсват със захар.
Пекат се в тава, застлана с хартия за печене ,  в умерена фурна до порозовяване.




Шоколадови мъфини






Ето и мъфините, които споменах в предишната публикация :)
За тях може много да се говори. Но,  ще кажа само , че рецептата за тях е от слънчевата кухня на Ирина Купенска . Което само по себе си е гаранция за чудесен вкус.С тази разлика, че при нея са във вариант на блатове за торта:)
Правила съм тази торта и знаех колко сочна се получава,затова смело хванах тавичката за мъфини и запретнах ръкави :)  Не ми остана време да приготвя и крема, но смятам, че и така-"чисти" са абсолютна наслада за сетивата. Направих няколко малки промени : замених бялото брашно с пълнозърнесто и използвах само кафява захар, като редуцирах количеството и,  както и това на мазнината. Кафето замених с прясно мляко.


Продукти:

180 г пълнозърнесто брашно
200 г кафява захар
1/4 ч. л сол
1 ч. л сода за хляб
1 ч.л бакпулвер
2 яйца
50 мл олио
140 мл гъст айрян
140 мл  прясно мляко



Приготвяне:

По познатата технология за приготвяне на мъфини- първо се смесват в купа сухите съставки. В отделна купа се разбъркват течните и се добавят при сухите. Отново се разбърква добре , като не се прекалява. Дори сместа да седи на бучици- не е фатално- при печенето всичко ще си дойде по местата :)

Фурната се загрява до 180 градуса. Формата за мъфини се намазнява или се поставят хартиени кошнички. Гнездата се пълнят до 2/3 от височината им.
Пекат се около 25    минути или докато клечка забодена в средата не излезе суха.
От тези продукти се помучават 12 " класически" по големина мъфина и 6 малки. ( Малките пекох 15  минути).







Еклери


Вкъщи сме разделени на два лагера относно сладкишите :) Аз и дъщеря ми обичаме хрупкави и ронливи сладки, докато съпругът ми предпочита кремести и сочни, по възможност сиропирани . И тъй като, напоследък не бях правила нищо по негов вкус , вчера следобяд реших да го изненадам с еклери . В интернет пространството има безброй рецепти , аз реших да се спра на предложената от Марта Стюърт за пареното тесто , като това, което промених е, че замених половината от количеството масло с олио. А крема приготвих по класическата рецепта за сладкарски крем.



Продукти:

За тестото:


  • 60 г масло
  • 60 мл олио
  • 1 ч. л захар
  • 1/2 ч.л сол
  • 1 чаша брашно
  • 1 чаша вода
  • 4 яйца(L)

*1 чаша=300 мл

За крема:

  • 4 жълтъка
  • 120 г захар
  • 2 с.л брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 ч.л ванилов екстракт


Приготвяне:

Водата, заедно с маслото( нарязано на парченца), олиото, захарта и солта се слага в подходящ съд на котлона да заври. Когато кипне, се дърпа от огъня и се изсипва брашното наведнъж. Разбърква се хубаво с дървена лъжица. Връща се на котлона и се бърка още 2-3 минути, докато тестото започне да се отделя от страните на съда . Оставя се да се охлади леко . След това един  по един, с помощта на миксер , се добавят жълтъците. Накрая тестото трябва да се"тегли" на меки върхове, когато се загребе с лъжица.
Готовото тесто се сипва в пош с желания от вас накрайник и се шприцоват еклерите в тава, предварително застлана с хартия за печене. Ако не разполагате с пош или шприц може да оформите еклерите с помощта на лъжица, отново ще бъдат много красиви, нищо, че няма да са в правилна форма. Аз шприцовах половината, но в един момент ми се стори, че с лъжицата ще е по-бързо и останалите довърших така :)



Пекат се в предваритено загрята фурна, на 190 градуса( с вентиатор) за около 25-30 минути.
Когато са готови, се оставят върху решетка до пълното им охлаждане.
Докато поредната тава се пече във фурната, се приготвя крема. За целта, прясното мляко заедно с ваниията и половината захар се слага в подходящ съд на котлона да заври. През това време жълтъците се разбиват хубаво с останалото количество захар. Когато млякото кипне, малко количество от него се сипва при жълтъците и се разбърква хубаво. След което жълтъчната смес се налива на тънка струя и с непрекъснато бъркане при врящото мляко. Котлона се намаля на ниска степен и се бърка още 3-4 минути до сгъстяване. Когато крема е готов, се пресипва в метален съд, който предварително е изплакнат със студена вода. Покрива се с прозрачно фоио, за да не хваща коричка и се прибира в хадилник да изстива.

Изстиналите еклери се разрязват по средата и с лъжичка се пълнят с крема, който също трябва да е добре охладен. Може да се напълнят и с шприц, през малка дупка, която може да се пробие в долната част на еклера. Но аз отново предпочетох по-бързия вариант:)
По желание може да се поръсят с пудра захар или да се залеят с шоколад.
Да ви е сладко!














Торта калинка за моето момиченце, плюс още една

Обновено на 27.10.2015.

Дъщеря ми вече е почти на 4 , но това си остава любимата ни торта :) И тъй като вчера беше празник- Димитровден и моят съпруг беше именик, отново я приготвих. Разликата е, че този път не я покривах с фондан, а украсих с шоколад , кокос и домашно приготвени целувки. Също така замених ягодите със сезонни плодове. Отново се получи много вкусна торта! Тези блатове не ги сменявам за нищо на света- чудесни са! А ето я и нея :






27.03.2013 г.


Вчера празнувахме първият рожден ден на дъщеря ми. Няма смисъл да ви описвам емоциите, които изпитах и които още не ме напускат. Една година мина толкова бързо. Моето малко момиченце расте:)
Не трябваше да мисля дълго, за да реша,че няма да купувам торта, а ще дам всичко от себе си, за да направя аз . От твърде скоро започнах опитите си с фондан и определно резултата не беше какъвто бих искала, но смея да кажа, че вкуса  и компенсираше не до там перфектния външен вид:)
За тема на бебешкото парти избрах калинки:) Тези мили създания са изключително нежни и красиви . А май е излишно да споменавам, че червеното е любимият ми цвят:) И така, тортата трябваше да бъде триизмерна калинка, но в последния момент ме хвана страх, че няма да се получи,затова направих обикновена ,кръгла. Отгоре я покрих с червен фондан на черни точки:) И  пак имахме калинка, макар и без глава:)
Дойде момента и да ви я представя :)




И така, ето я и рецептата за калинката на Ели:
Продуктите за за 2 блата, за форма за торта с диаметър 26 см:

8 яйца
135 г  бяла захар
135 г Мусковадо ( или дрг вид кафява захар ) ;)
60 г какао
80 г разтопено , безсолно масло
120 г брашно с набухвател
1/4 ч. л сол
ромова есенция

Включваме фурната да загрява на 180 градуса.
В купа смесваме брашното, какаото и солта.
В друга купа разбиваме белтъците на сняг . Към тях прибавяме и жълтъците, разбити със захарта на пухкав крем. Накрая добавяме и разтопеното масло. Към получената течна смес добавяме сухата и разбъркваме хубаво.
Застиламе тавичка с хартия за печене , а страните намазняваме хубаво с малсо, за да не залепва блата.
Слагаме го да се пече на най-ниското ниво на фурната. Времето за печене е около 25 мин или докато клечка забодена в центъра излезе суха.
Повтаряме същата процедура и с втория блат.
Много важно условие , за да започнем да сглобяваме тортата е, блатовете са са напълно изстинали. Аз ги приготвих ден по-рано.
След като сме свършили тази така важна част,прминаваме към следващата: сиропа, за напояване на блатовете. Аз лично не харесвам класическия захарен сироп. Също така не обичам компот. И много се чудех какво да използвам. Накрая реших да експериментирам и приготвих
Ягодов сироп с ром

За целта използвах домашно ягодово сладко, което размих с малко ром и загрях на котлона за 3 -4 мин , точно до момента, преди да започне да завира.
Получи се много ароматен и вкуден сироп.
Всеки блат залях с по 4-5 с . л от него.
За крем използвах заквасена сметана, защото исках тората да бъде максимално олекотена и акцента да остане повече върху блатовете с плътен шоколадов вкус.

Крем:
Заквасена сметана -600 г
около 100 г  пудра захар( според вкуса)
ромова есенция
Разбиваме с миксер до пълното разтваряне на захарта.

Върху крема наредих свежи, нарязани на парченца ягоди.

Мисля, че се получи чудесна торта! :)
А ето най- накрая и разрез:



















Сладки с шоколадов пълнеж




Видях рецептата тук и понеже всичко,което тази дама( на която истински се възхищавам) приготвя, е просто чудесно и никога не ми се е случвало да не се получи или да не се хареса, се втурнах смело в изпълнението.  Шоколада, който ползвах беше готварски, от Лидл .Вместо с лешници, поръсих с пудра захар и замених ванилията с ромова есенция.

Продукти 

125 г меко масло
70 г пудра захар+ 100 г за поръсване
3 жълтъка
250 г брашно
1 ч.л ромова есенция
щипка сол
200 г натурален шоколад

Приготвяне:

Разбиваме маслото със захарта, след което един по един добавяме жълтъците. Към получената смес, добавяме солта и есенцията и накрая брашното. Замесваме на ръка меко и еластично тесто, което трябва да престои в хладилника за около час или в моя случай-за 10 мин в хладилната камера:)

 Начупваме шоколада на  малки парченца.Всяко едно парче обвиваме в малка "питка" от тесто и редим в тава  , застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато придобият лек загар. Когато изстинат напълно се поръсват с пресятата пудра захар.