четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Бисквити " Канелени рулца"

Тези ароматни бисквитки са вдъхновени от канелените рулца ,които са една от  любимите закуска вкъщи откакто ги открих. Някой креативно е претворил страхотните,  пухкави кифли в чудесни и интересни сладки. И аз съм му много благодарна :)
 Според мен са изключително подходящи за Коледа,  събрали в себе си меден вкус и аромат на канела. Подходяща компания са и за чаша кафе или топло мляко, в дъждовен есенен ден като днешния. Приготвянето им е лесно и отнема съвсем малко време.

Бисквити "Канелени рулца"


Продукти: 

За тестото :
  • 225 г меко масло
  • 1/2 ч.л сол
  • 1 ч.л ванилов екстракт
  • 100 г пудра захар
  • 50 г кафява захар
  • 1 яйце
  • 300 г брашно

За канеления слой : 

  • 10 с. л масло
  • 1 с.л канела 
  • 1 ч.л ванилов екстракт
  • 3 -4 с.л мед
  • 2 с.л брашно
  • 50 г кафява захар



Приготвяне:

За бисквитеното тесто: 

Маслото се разбива  с миксер,заедно с двата вида захар, ванилията  и солта до пухкав крем. Добавя се яйцето и се бърка отново. Последно се слага брашното, като докато е възможно се ползва миксера, след което се доомесва на ръка. Завива се във фолио  и се прибира за малко в хладилника. 

За канеления слой: 

Без значение в какъв ред, всички продукти се слагат в подходящ съд и се разбъркват хубаво, до кремообразна смес.

Сглобяване на бисквитите:


Тестото се изважда от хладилника и върху леко набрашнена повърхност се разточва на лист с размери 30/30 см и дебелина около 0.5 см. 
Отгоре се намазва равномерно с канелената смес и се завива на стегнато руло. Рулото се поставя в хладилна камера за около час или докато стегне хубаво. След което се изважда и се нарязва на бисквити, отново с дебелина от 0.5 см. 

Тавата, в която ще се пекат се застила с хартия за печене. Бисквитите се подреждат на разстояние една от друга, защото при печене увеличават обема си.  
Пекат се в предварително загрята фурна, на 180  градуса за около 12-14 мин. Когато са готови,  се оставят в тавата за 5 мин , след което се изваждат и подреждат на решетка до пълното им охлаждане.



Тъй като, аз си имам една малка помощничка, която беше безкрайно разочарована, че този път няма да изрязва бисквитки с формички, за да я зарадвам разделих тестото на две части.  По тази причина нашите сладки се получиха с по малък диаметър. От втората топка разточихме лист и изрязахме сърчица, които две по две слепихме с канелена смес и изпекохме така. На някои сложихме и пръчици за близалка по средата и станаха много симпатични. :)  И в резултат си имах една доволна от себе си и много щастлива госпожица и втори вид бисквити !






Много са вкусни, направо пристрастяващи! Комбинацията от изпеченото хрупкаво маслено тесто и дъвчащия , топящ се в устата канелен карамел( не знам по какъв друг начин да опиша този чудесен вкус и консистенция :)  )...мммм! Със сигурност влизат в графа " любими" сладки.






Рецептата е адаптирана от : http://www.cookingchanneltv.com