неделя, 16 април 2017 г.

Козунак



В търсене на идеалната рецепта, която да ми осигури перфектния козунак за Великден, попаднах на тази. Първо в блога „Вкусното ми хоби със страст и любов” после и в Lussi's world of artcraft. И вече знаех, че ще я пробвам задължително.
А резултата е повече от чудесен! Козунака става мек, пухкав, ароматен и с мнооого, ама много конци!





За нашия вкус е перфектен и на сладост . Това, което съм променила е, че вместо масло ползвах мас ( някъде четох, че с мас ставали най-хубавите козунаци) , пропуснах цитрусовите кори, но просто имам непоносимост към тях. И сложих 6 цели  яйца, защото моите бяха по-малки.
Рецептата е за хлебопекарна, но не виждам причина да не стане също толкова добре, ако се меси и на ръка.



Продукти:


  • 6 яйца
  •  1 жълтък ( за намазване)
  • 350 г захар
  • 14 г суха мая
  • 2 ч.л ванилова есенция
  • 1 ч.л ромова есенция
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 кг брашно ( или малко повече, за меко , съвсем леко лепнещо тесто)
  • 100 г мас
  • 80 мл олио




Приготвяне:

Яйцата се изваждат от хладилника няколко часа преди да се използват. Млякото се затопля леко ( да не е горещо) и в него се разтваря маята заедно с 2 с.л захар. Оставя се да шупне.
Яйцата се разбиват хубаво заедно със захарта( може и с миксер) и се изсипват в казанчето на хлебопекарната. Добавя се млякото с маята ,след това и брашното. Машината се пуска на програма месене на тесто. След 10-15 минути към тестото се добавя и предварително разтопената и смесена с олиото мас, като това става на 3-4 пъти, не наведнъж. Горе долу по това време приключва цикъла на месене на машината ( 30 минути при мен) и започва втасването. Затова програмата се спира и се пуска отново, пак на месене, като този път се оставя до края. Когато приключи, тестото трябва да е удвоило обема си. Ако това не е така , се премества във фурната, включена на 30-40 градуса .
Когато е готово , се оформя желаният козунак ( или няколко по-малки) като е важно тестото да не се премесва, да не се ползва точилка( работи се само с ръце) и да не се добавя повече брашно. Оформянето става с хубаво омазнени ръце и работен плот.
Готовите козунаци отново се оставят да втасат, като аз процедирах по следния начин:
Тъй като направих 3 малки и нямаше как да ги изпека заедно, номер едно втасваше във фурната, отново на 40 градуса. Втория оставих отгоре върху печката, а третия изнесох в коридора, на по-хладно, за да може всички да втасат по различно време и да не изпусна някой :) Трите бяха с различна плънка- стафиди, локум и шоколад :)
Пекат се в предварително загрята фурна, с включен вентилатор , на 170 градуса до готовност. Времето за печене варира според големината на козунака.( Между 35 минути и 1 час) Ако започне бързо да се зачервява отгоре, се покрива с фолио до края на печенето , за да не прегори.
За съжаление, само на един успях да направя хубави снимки ( и то беше наполовина изяден :) )



Да ви е сладко!

Източник: Тук



Няма коментари:

Публикуване на коментар