неделя, 23 април 2017 г.

Скалички




Вариантите за приготвяне на този любим от детството десерт са безброй.
Днес , аз ви предлагам такъв, в който можете да вложите останалия от Великден козунак :)
И ще имате вкусен десерт буквално за 5 минути !

Продукти  (за около 10 бр в зависимост от големината):


  • 350 г сух козунак
  • 50 г меко масло
  • 300 г шоколад + 100 г за глазурата
  • 20 мл бейлис или др ликьор по избор

По желание: ядки, стафиди или други сущени плодове *

*Аз не слагах , защото в козунака, който използвах имаше бадеми, орехи и стафиди. Отделно , шоколадите бяха със стафиди и лешници. Ако бях добавила допълнително, щеше да стане твърде много.



Приготвяне:


Шоколада(300г) се разтопява на водна баня  или в микровълнова . Козунака се разронва на трохи , които се объркват хубаво с маслото и разтопения шоколад.  Добавя се бейлиса и всичко се омесва хубаво с ръце. От полученото тесто се оформят скалички или бонбони и се слагат в хладилника.
Шоколада за заливката се разтопява , скаличките се изваждат от хладилника и или върховете се потапят в купата или се поливат с лъжичка с шоколад. Отново се прибират в хладилник за няколко часа.



Да ви е сладко!