неделя, 9 април 2017 г.

Торта „ Пънчето на Зайо Байо” :)



След поредната дълга пауза ,се връщам при вас с тази торта, която приготвих за погачата на малкия Никола.
Когато моята приятелка Ади ми каза, че имам пълната свобода сама да реша каква да бъде, веднага знаех какви блатове и кремове искам , но с декорацията имах проблем. Просто не можех да реша какво. И разглеждайки безброй торти в Пинтерест попаднах на оригинала на моето зайче :) и се влюбих в нея от пръв поглед. Реших, че ще се опитам да я пресъздам. И не мога да си кривя душата, харесвам си я :)



Продукти :
за 4 блата с диаметър 26 см


  • 4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
  • 400 г захар
  • 350 г брашно
  • 225 г меко масло
  • 2 ч.л ванилов екстракт
  • 1 пак. бакпулвер
  • 1/2 ч.л сол
  • 240 мл  пълномаслено прясно мляко

* 2 с.л какао

За пълнежа от Шоколадов мус  :


  • 400 мл животинска сметана с масленост 30%
  • 3 с.л захар
  • 200 г крема сирене
  • 1 ч.ч пудра захар
  • 1 пакет  крем Оле на Доктор Йоткер
  • 400 мл прясно мляко
  • 200 г Нутела
  • 1 пак.  желатин
  • 1/4 ч вода
  • 1 ч. л ванилов екстракт


За Шоколадовата чийз глазура:


  • 200 г крема сирене
  • 2 ч.ч   пудра захар (или по ваш вкус)
  • 115 г масло
  • 1/2 ч.ч високомаслено натурално какао
  • 3/4 ч.л сол
  • 1 ч.л ванилов екстракт


Приготвяне:

За блатовете:

Фурната се загрява на 180 градуса с включен вентилатор.
Форма за торта или тавичка с диаметър 26 см се намаслява и застила с хартия за печене.
В купа се пресява брашното заедно със солта и бакпулвера, оставя се на страна.
В друга купа, с миксер  се разбиват белтъците. Когато станат на пяна се добавя половината захар ( 200 г ) и се доразбиват до получаването на меки върхове.
В трета купа :) се разбива маслото заедно с останалата захар и ванилията до пухкав крем ( около 3-4 минути). Един по един се добавят и жълтъците, като след всеки се разбърква хубаво.
С дървена лъжица или силиконова бъркалка( но не с миксер!)  Се смесват. белтъците и жълтъчената смес . Бърка се внимателно за да не спадне обема. Последно се добавя брашното ,на три пъти  и прясното мляко на два пъти , като се редуват. Започва се и се завършва с брашно.
Готовата смес се разделя на 4 равни части ( най-добре е това да стане  с кухненска везна, не на око.) Средно един блат е около 350 г тесто.
Първата част се изсипва в подготвената за целта форма и се заравнява . Пече се около 20 минути или докато клечка забита в средата излезе суха.
Процедурата се повтаря и с останалите три блата.
Готовите блатове се оставят върху решетка до пълното им охлаждане. При нужда, се съхраняват в хладилник 2-3 дни, плътно завити в плик или фолио.
* ако желаете да получите двуцветна торта, разделете тестото на 2 части и към едната добавете какаото. След това разделете какаовата и бялата смес на по 2 части и продължете по описания горе начин.

Шоколадов мус:

Сметаната се разбива със захарта.
Кремът Оле се приготвя спрямо указанията на опаковката.
( Ако по някаква причина не желаете да използвате готов крем, можете да си приготвите сами Класически сладкарски крем, рецептата за който съм описала  Тук  .Една доза ще бъде точното количество, което ви трябва.)
Кремът и сметаната се смесват.
Крема сиренето се разбива хубаво с пудрата захар и към него се добавя  Нутелата.
Желатинът се разтваря във водата и се разтопява на водна баня. Оставя се леко да се охлади и с непрекъснато бъркане се добавя към вече готовия крем от  Нутелата и крем сиренето. Накрая се прибавя и сметаново-яйченият крем и отново се разбърква хубаво( не с миксер) до еднородна смес.

Шоколадова чийз глазура:

Маслото се разбива хубаво до омекване . Добавя се крема сиренето , пудрата захар, солта , ванилията и какаото. Всичко се бърка до получаването на пухкав и лъскав крем (5-6минути)



Сглобяване на тортата:

Тъй като аз исках моята торта да е интересна отвътре, я направих шарена :) Ако не ви се занимава или ви притеснява изрязването на блатовете, спокойно можете да пропуснете тази стъпка. Но ако все пак решите да действате по този начин , ето как става това:
От Всеки един блат се изрязват три кръга. Има специални форми за тази цел, но тъй като аз не разполагам с такава, използвах купичка за по-големия кръг и чаша за малкия. После се сглобяват отново, като се редуват кафяв и бял кръг и обратното.
Нагледно трябва да получите ето това, когато всички блатове са изрязани и „пренаредени ” :

Снимка: Интернет

На подходящ поднос се слага първият блат с какаовия външен кръг.
По желание се напоява със топло мляко с какао (моите 4 блата„ изпиха” 300 мл и тортата беше много приятно сочна). Отгоре се намазва обилно с крем.
Прцедурата се повтаря и с останалите блатове, след което тортата се прибира в хладилник за няколко часа , за да стегне крема.
Когато е готова се пристъпва към последната част-шоколадовата чийз глазура.
Тортата се измазва отгоре и отстрани с нея, на дебел слой и отново се оставя в хладилника да стегне.
От тук нататък декорацията може да бъде изцяло по ваш избор.
Дайте воля на въображението си :)
 Тъй като ,аз исках да получа ефект„дънер” ,с помощта на нож направих бразди в стегналата вече глазура и шприцовах допълнително коренчета. Зайо , цветенцата и тревата направих от фондан. Там, където е поставено зайчето се изрязва малка дупка в блатовете и се запълва леко с крем, когато то вече е сложено.
Мисля, че се получи добре ;) За вкуса гарантирам! :)



Да ви е сладко !

Източници : Тук , Tук ,Тортена библиотека ( Бг Мама)
Оригиналната торта е на Трейси Лау. ( Tracey Lau)