петък, 24 октомври 2014 г.

Пухкави кифлички с шоколад

Днес съм приготвила две публикации- тези разкошни кифлички


 и едни шоколадови мъфини, които приготвих снощи за десерт. Но за тях след малко.
Тази сутрин се събудих преди всички вкъщи и реших да ги изненадам с пресни, топли кифлички за закуска. Колебаех се дали да бъдат сладки или солени, но в крайна сметка избрах сладките. Не съм ползвала конкретна рецепта, сама си измислих такава. Ето я и нея:

Продукти:

За тестото:

1 яйце
300 мл прясно мляко
50 мл разтопено масло
1/4 ч.л сол
140 г  кафява захар ( в къщи се харесват по сладки. Ако прецените може да редуцирсте захарта на половина)
Около 800 г брашно ( 50/50 бяло и пълнозърнесто)
З ч.л суха мая

За пълнежа:
Шоколад, какао, захар, масло, локум...
Тестото замесих в хлебопекарната и оставих да втаса. После го разделих на две големи топки и едната прибрах в камерата за следващ път, защото прецених, че ще станат доста. Другата разделих на три по- малки, които разточих и по стандартния начин изрязах триъгълници. На някои от тях сложих по парченце шоколад. На други- късче масло и 1 ч. л какао, на някои-по 1 ч. л кафява захар и канела.
Оформих кифличките- получиха се 32  бр, но аз ги правя малки.
Оставих ги в загрята на 50 графуса фурна докато удвоят обема си. Извадих ги  и включих фурната на 180 градуса. Намазах ги леко с прясно мляко и ги върнах във фурната.
Не съм засичала време, но за около 30 мин трябва да са готови.  След като ги извадих отново намазах с прясно мляко и покрих с кърпа за десетина минути. Станаха изключително мекички и пухкави. Сервирах според предпочитанията- с горещ шоколад и мляко с какао :)
Ами...свършиха :) Утре ще направя пак!