вторник, 21 октомври 2014 г.

Шоколадов кейк с круши

Напоследък доста често имам желание да експериментирам в кухнята. Поредното доказателство за това е и днешната рецепта, която, представете си :) е авторска. Или поне в по- голямата си част. Исках нещо много шоколадово, което в същото време да има и някакъв друг, елемент, който да придаде уникалност и да направи кейка различен от " просто шоколадов". Така се роди идеята за един шоколадов и един целувчен блат, допълващи се от шоколадов крем и круши.
Без повече излишни приказки,  бързам да ви покажа какво сътворих.





Продукти:

За шоколадовия блат:

4 яйца
135 г кафява захар( Мусковадо)
1 ч. л ванилов екстракт
60 г пълнозърнесто брашно
30 г какао
1 ч.л бакпулвер
40 г разтопено, безсолно масло
1/4 ч. л сол

Този блат е по любимата ми и незаменима рецепта,  която използвах и за Тортата за първия рожден ден на дъщеря ми.

За целувчения блат:

2 белтъка
110 г кафява захар
1/4 ч.л сол
50 г ситно нарязани сурови лешници

За крема:

1 крем Оле без варене на Доктор Йоткер
400 мл прясно мляко
100 г шоколад Милка с круша
1  круша

60 мл компот от круши за сиропиране




Приготвяне:

Първо приготвих шоколадовия блат . В купа разбих яйцата заедно със захарта и ванилията на пухкав крем.  В отделна купа разбърках пресятото брашно, солта, бакпулвера и какаото. Добавих сухите съставки към яйчената смес и накрая при непрекъснато бъркане, на тънка струя изсипах и разтопеното масло.
Полученото тесто прехвърлих в тавичка с диаметър 22 см, която предварително бях намазала с масло и поръсила с какао.
Изпекох блата в предварително загрята на 180 градуса фурна ,за 25 минути.  Оставих на решетка да се охлади и без да изключвам фурната се заех с целувчения блат.
В дълбока купа/която трябва задължително да е суха/ разбих белтъците със солта с миксер, до побеляване. След това добавих захарта и бърках до получаването на гладка и лъскава смес, която при опит за изсипване от купата не се разлива. Накрая ,с  леко разбъркване, вече с дървена лъжица, добавих ядките.
Изсипах сместа отново в 22 сантиметрова тавичка, но този път застлана с хартия за печене. Намалих загрятата фурна до 130 градуса и пекох блата около час и половина. Стана хрупкав отвън и с карамелена сърцевина.
Докато се печеше направих крема. Разбих готовата смес с прясното мляко. Към нея добавих разтопения на водна баня шоколад.
Когато и двата блата бяха готови и охладени , сглобих кейка, като първо сложих шоколадовия блат, напоих го с  компота от круши, след което намазах с крем и добавих нарязаната на тънки парчета и обелена круша..Поставих целувчения блат ( той не се сиропира) и завърших отново с крем...

Ами това е :)  Мъжът ми каза, че по- вкусно нещо не е ял отдавна. :) Надявам се да хареса и на вас!


Няма коментари:

Публикуване на коментар