събота, 11 октомври 2014 г.

Мини пици



Идеята за малки пици ,изпечени в тава за мъфини ,сигурно не е нищо ново , но до този момент не беше достигала до мен. И когато я мернах някъде в интернет пространството , по време на поредния ми среднощен лов за рецепти- веднага реших да опитам. Резултата  е чудесен , най - вече, от гледна точка на това, че дъщеря ми много им се радва и изяжда повече от обичайните  си скромни порции.
Разбира се,  могат да бъдат приготвени с любимото ви тесто за пица, може да се сложи плънка според вкуса и предпочитанията на всеки. Но ето как ги направих аз :


Продукти за 12 мини пици:

 За тестото:

240 мл прясно мляко
1 с. л зехтин
1 ч.  л сол
1 ч.  л кафява захар( може и бяла)
480  г пълнозърнесто брашно
2 ч.л суха мая

Брашното се пресява със солта, захарта и маята.  В него се прави кладенче и се изсипва постепено прясното мляко и зехтина. Замесва се меко тесто, покрива се с фолио и се оставя на страна докато удвои обема си. Може да се замеси вечерта и да се остави в хладилника. На сутринта е чудесно за работа веднага.
След като стане готово се разточва на кора около 1 см.
Загрява се фурната на 180  градуса.
Тавичката за мъфини се приготвя, като всяко едно от гнездата се намазнява с четка потопена в малко зехтин.

С помощта на кръгла форма за сладки или чаша се изрязват  12 кръга с  диаметър равен на диаметъра на гнездата на тавата. Нареждаъ се и леко се притискат в средата, за да станат като "чашка".



За плънката:

50 мл доматена паста
Топено сирене
Синьо сирене
Пилешко филе
Царевица
Кашкавал
2-3   кисели краставички

След като се наредят всички продукти върху тестото се слагат да се пекат във фурната за около 20 мин,  на средна скара. Когато станат готови се оставят леко да се охладят  и " стегнат" преди да се извадят от гнездата. Така излизат по лесно.





2 коментара: