неделя, 13 ноември 2016 г.

Коледни сладки ( без глутен)




Тези сладки изобщо не трябваше да са коледни :) Най-малкото- още е твърде рано. Да, ама не! Съвсем коледни си станаха и на вид , и на вкус и по  аромат :) Но сега да не вземете да чакате Коледа, че да ги опитате! Ще е голяям пропуск, да знаете! ;)
Първоначалната идея беше просто да изпека набързо някакви бисквитки, за да има какво  да похапваме в неделния следобед.
Но тъй като няколко часа по-рано, се бяхме сдобили с нова щампа за коледни сладки , дъщеря ми настоя да я изпробваме. Нямаше как да откажа! :) Значи трябваше да са с подправки, носещи коледен аромат и вкус!  За да са подходщи за всички,  трябваше да са  и без глутен. След кратка справка с наличностите в шакфа си избрах продукти и започнах да пълня купата на миксера...
 Получиха се  чудни сладки- с мека и дъвчаща сърцевина и хрупкави и по-твърди отвън. Точно както ги обичам!


Продукти за около 35 броя:  


  • 160 г слънчогледов тахан
  • 160 г мед
  • 3 с.л брашно от елда
  • 3 с.л ленено брашно
  • 2 с.л брашно от нахут
  • 2 с.л брашно от рожков
  • 2 с.л кафява захар Мусковадо
  • 100 г фурми, изчистени от костилките и нарязани на дребно
  • 3 с.л прясно изцеден сок от мандарина( или портокал)
  • 1/2 ч.л бакпулвер( без глутен)
  • 1 ч.л канела
  • 1 ч.л джинджифил
  • 1/4 ч/л смлян карамфил


Приготвяне:

В подходяща купа се разбъркват хубаво тахана , меда и захарта. После се добавят и всички останали продукти, без значение в какъв ред .  Полученото тесто става много меко и лепкаво. 
С лъжица се загребва малка част от сместа и после с ръце се оформят топчета, които се нареждат на разстояние едно от друго в тава, която е предварително покрита с хартия за печене.
С помощта на щампа ( или с вилица , или каквото ви е удобно) , всяка сладка се притиска леко дополучаването на желания ефект.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 13 минути. Важно е да не се препичат, защото стават на камък! Аз експериментирах с последните количества- исках да видя дали ще станат хрупкави бисквити. Пекох 18 минути , но се получиха много твърди и текстурата не е това, което трябва да бъде.  
Когато ги извадите от фурната те ще бъдат все още много мекички, но след броени минути се "стягат"  и вече са готови за похапване:)

Да ви е сладко!