вторник, 8 ноември 2011 г.

КУРАБИЙКИ






И както съм тръгнала със сладки, които са се правели вкъщи, да продължа с едни курабойки, които моята майка правеше , а аз умирах да изрязвам с формичките. Винаги , когато ги приготвям ми става много мило и уютно и същевременно мъчно, защото тя вече не е до мен.
Ето и продуктите за тяхната направа:



125 г меко масло
1 1/2  ч.ч захар
3 яйца
1 жълтък за намазване
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.л сода
около 500 г брашно
ванилия


Приготвяне:




Маслото и захарта се разбиват до побеляване. Едно по едно се прибавят яйцата , след тях и киселото мляко със содата. Ванилията се слага в брашното и се добавят към останалите продукти. Замесва се средно твърдо тесто , от което се разточва кора, дебела около  1 см . Хубаво е преди да започнете да изрязвате сладките да оставите тестото за 1-2 часа в хладилник, да стегне. Така става много по лесно за работа.
 С формички се изрязват фигурки. Намазват се с жълтък и се поръсват със захар. В случая, моите са цветни, защото разделих жълтъка за намазване на 3 части и във всяка една капнах по капка боя.  Захарта, с която ги поръсих също беше цветна.
Пекат се в тава, застлана с хартия за печене , на 180 градуса за около 10 минути или докато крайчетата им порозовеят.
Да ви е сладко!