сряда, 9 ноември 2011 г.

Кекс с ябълки и канела

Днес денят ми беше ужасен. Няма да Ви занимавам с причините, важни са последствията :)
За да се успокоя и да не завърши и вечерта трагично, реших да направя това, което винаги ми носи удоволетворение и спокойствие - а именно- да изпека някакъв сладкиш. Разрових се в тефтера с рецепти, останал от моята майка, който може би на възраст е по-стар и от мен:) и попаднах на една отдавна забравена от  рецепта, която ме вдъхнови не с друго, а отново с Коледния си привкус . И запретнах ръкави... Сега цялата къща ухае на ябълки и канела.
Ето и рецептата, надявам се да Ви хареса!

Продукти:

2 яйца
3 средно големи ябълки
1 ч.ч захар
100 г смлени орехи
1/2 ч.ч олио
2 ч.ч брашно
1 ч.л сода за хляб
1 с.л канела
1 с. л какао


Приготвяне:

В голяма купа разбъркваме яйцата, олиото и захарта до кремообразна смес.  В друг съд смесваме брашното, содата( угасена с оцет), смлените орехи и канелата. Разбъркваме добре. Към сухата смес постепено добавяме течната и отново разбъркваме до хомогенност. Миксер не е необходим.
Намазняваме с малко олио формата за кекс и изливаме сместа вътре. Загряваме фурната до 170 градуса и печем около 45 мин или докато клечка забодена в средата излезе суха.
След като изстине по желание може да се поръси с пудра захар или какао.