събота, 4 юли 2015 г.

Mъфини с ягоди и бананов крем

Тази сутрин беше една от онези, в които още със събуждането ме сърбят ръцете да изпека нещо. Отдавна не бях приготвяла мъфини и започнах да премислям варианти. Оказа се, че нямам достатъчно продукти за нито една от любимите ми рецепти. Трябваше да импровизирам. Така се родиха тези пухкави мъфинчета, с парченца ягоди и с нежен бананов крем, който идеално допълва вкуса.


 А ето, и как можете да ги приготвите:

Продукти:

За мъфините:
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч кафява захар
  • 1/3 ч.ч прясно мляко
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 4 с.л  разтопено масло
  • 1 ч.ч брашно
  • 1 с.л нишесте
  • 10 ягоди
За крема:
  • 1 добре узрял банан
  • 100 г  крем сирене 
  • 1 с.л кафява захар
  • 12 ягоди за украса


Приготвяне:

В купа се разбиват яйцата. Към тях се прибавя захарта и се разбърква до пълното и усвояване. Следва разтопеното и охладено масло, прясното мляко и накрая брашното с добавения в него бакпулвер. Ягодите се нарязват на малки парченца и се овалят в нишестето. Добавят се към готовата смес с леко разбъркване.
Фурната се загрява до 180 градуса. Гнездата на формата за мъфини се омазняват или в тях се поставят хартиени кошнички. Тестото се разпределя равномерно във всички с помощта на лъжица.
Пекат се 25 минути или докато клечка забита в средата не излезе суха.
Охлаждат се на решетка , след това се декорират с крема, който се приготвя, като банана се пасира заедно със захарта и се добавя крем сиренето. Разбърква се хубаво с миксер. Готовата смес се изсипва в пош или найлоново пликче с изрязана дупка в единиия ъгъл.Може да се разнесе и с лъжица.


Важно е да се вземе предвид, че от банана ,крема потъмнява  бързо. Това не променя вкусовите му качества, но се отразява на вида му.
Най -отгоре декораципта се завършва с капаче от ягода.
Готовите мъфини се съхраняват в хладилник. Хубаво е преди сервиране да се оставят на стайна температура за 5-10 минути.
Ами - това е!  :)
Да ви е сладко!