Днес гостувам при Деси от ...И щипка сол...! Тук е момента да кажа, че ако още не сте харесали страничката на нейния блог във Facebook, рискувате да пропуснете много добри кулинарни предложения!
Явно юни е месеца на новостите :) За първи път аз имах гости ( да, да, точно Деси беше, не бъркате , тя приготви изкушаващата Портокалова торта с шоколад;) ) . И ето- няколко дни по- късно, за първи път и аз имам удоволствието да представя приготвена и снимана от мен рецепта на страниците на нейния кулинарен блог.
Благодаря ти за поканата, мила Деси! При теб е много приятно и най- вече : много вкусно!
Доста се чудих какво да приготвя за днес. Бях сигурна, че ще е десерт- това е моята страст, слабото ми място :) Реших да бъде нещо, което не съм правила до сега. И сметнах, че един чийзкейк ще бъде много подходящ за случая. Този, който направих, комбинира в себе си шоколад( за тези, които не знаят- пристрастен шокохолик съм), крем сирене и свежи ягоди- очаквано добра кoмбинация ;). А ето и как се приготвя:
Продукти за блата:
20 бр грахам кракери ( или други ронливи бисквити по ваш избор)
1 с.л ром
1 с.л кафява захар
125 г безсолно масло
Продукти за крема:
500 г крем сирене
1 яйце
150 г течен шоколад
8 с. л кафява захар + 1.ч л за желатина
200 г ягоди
1 пак. желатин
стрък свежа мента за украса
Приготвяне:
Използваната от мен форма е с диаметър 20 см.
Кракерите се смилат на ситни трохи. Може да се натрошат и на ръка, просто става по- бавно. Към тях се добавя разтопеното масло, рома и 1 с. л от течния шоколад. Разбърква се хубаво.
Дъното и стените на форма за сладкиши с откопчаващи се страни, се застилат с хартия за печене. С помощта на лъжица се разпределя сместа в тавичката, като се прави и борд по стените, който да служи за ограничител на пълнежа.
Пече се в предварително загрята фурна, на 180 г за 15 мин или докато ръбчетата покафенеят. Оставя се настрана да се охлади, като фурната не се изключва!
През това време се приготвя пълнежа като крем сиренето се разбива заедно със захарта, до пълното и усвояване. След това се добавя яйцето и се разбърква отново до хомогенност. Сместа се разделя на две части. Едната се разпределя върху вече охладената основа. Към втората част се добавя течния шоколад, разбърква се добре и се изсипва върху първия слой. Заглажда се добре с нож или лъжица.
Връща се във фурната и се пече 20 минути.
Може да ви се стори, че пълнежа е недопечен и леко " подвижен" , но така трябва да бъде. Ако се препече ще стане твърде сух. Оствя се върху решетка да се охлади.
Ягодите се измиват, нарязват се и се подреждат върху чийзкейка.
Желатина се приготвя според указанията на опаковката.В случая: като се разтваря в 100-150 мл вода и се оставя за 10-15 мин да набъбне. След това се добавя лъжицата захар и по желание 1 с.л ром. Загрява се на водна баня до пълното му разтопяване.Важно е да не се допъска водата да завира. С лъжица се заливат плодовете.
Задължително трябва да престои в хладилник поне за 8 часа. Всъщност, това е най- трудната част- чакането! :)
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар