Тъй като съм много ентусизаирана по този повод, мисля да превърна подобен тип гостувания в традиция. Много съм щастлива , че моята гостенка прие поканата ми ! И без повече излишни приказки, да ви представя Деси Енчева и чудесната портокалова торта с шоколад ,която е приготвила днес за нас. Деси списва блога ...И накрая щипка сол... който е едно чудесно и уютно място, в което можете да откриете изпитани рецепти за всякакви вкусотии, с които да зарадвате семейството и приятелите си или просто да поглезите самите себе си! Деси, благодаря ти, че прие моята покана! За мен е удоволствие, че си тук!
С "Портокалова торта с шоколад"
на гости на Jully In The Kitchen ®
И нали няма случайни неща,на следващия ден се запознах и със самата Юлия,която ме покани да и гостувам,макар и виртуално.С приемането на поканата вече знаех с какво точно да се представя гостувайки й .Рецептата е за една тортичка направена без специален повод, но,на която все не и идваше реда да я публикувам,а нали се разбрахме вече ,че случайни неща няма,та ... с тези шарени топченца да ви напомня нещо? :D Ами тя просто си е чакала момента и мястото... А ето и самата рецепта: за крема: адаптирано от тук
150 грама краве меко масло
3 жълтъка
100 грама натурален шоколад
50 мл вода
50 грама захар
ванилия
2-3 сл портокалово сладко
Започваме с крема ,за да има време да се стегне в хладилника. Слагаме водата и захарта на котлона да станат на захарен сироп.След като заври, добавяме шоколада и разбъркваме, докато се получи гладка лъскава смес . Сваляме от котлона, да се охлади леко и прибавяме малко по малко от шоколада към предварително разбитите с миксера жълтъци, с постоянно енергично разбъркване.Когато се охлади и се прибавят портокаловото сладко,маслото и ванилията.Прибираме в хладилник да стегне. За крем може да си приготвите и ганаш със сметана с добявено портокалово сладко в него.
ганаш
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за блатовете:
125 г меко масло
280 г захар
4 яйца
250 мл прясно мляко + 250 мл за сиропиране
ванилия
350 г брашно
1 бакпулвер
щипка сол
орехи
шоколадови пръчици/натрошен шоколад
2-3 сл портокалово сладко.
Приготвяне :
Разбийте маслото със захарта, сложете едно по едно яйцата, а след това 250мл прясно мляко и добавете брашното с бакпулвера и солта. Сложете шоколадовите пръчици,сладкото и орехите и разбъркайте сместа добре.Сипете тестото във форма за торта 22-24см, намаслена и набрашнена.Печете в предварително загрята фурна на 180С за около 35 - 40 минути или до суха клечка.Когато е готов извадете от формата ,охладете и разрежете на платки-при мен три се получиха.Може да изпечете сместа и в индивидуални алуминиеви тавички за еднократна употреба ,но тогава времето за печене ще е по-кратко,тъй като сместа във формите ще е по-малко.
разбиваме 3 белтъка със стайна температура заедно със 6 сл захар,щипка сол и 3-4 капки лимонов сок на гъст сняг. Подреждаме тортата като във форма слагаме блат,сиропираме леко със прясно мляко,намазваме портокалово сладко,отгоре шоколадов крем,така редуваме като завършваме с много тънък шоколадов слой от крема.Оставяме в хладилника за няколко часа ,най-добре цяла нощ.Когато се напои,охлади ,стегне тортата я изваждаме от формата и измазваме с белтъчния крем,поръсваме с шоколадови или цветни пръчици,орехи или портокалови корички,всъщност въпрос на вкус и предпочитания. Да ви е сладко!!! А ако решите да си приготвите и сладкото сами - ето по коя рецепта приготвих моето :) При използване на материали от блога ...И накрая щипка сол..., моля посочете линк към съответната публикация!!! Коментирай всичко,което те вълнува! Сподели своето мнение!
Няма коментари:
Публикуване на коментар