Днешната публикация е посветена на една от любимите ни закуски напоследък. Тези палачинки са изключитешно вкусни , с "дунапренена" текстура, позволяват безброй вариации и се приготвят лесно и много бързо. И не трябва да се притеснявате дали няма да се разкъсат или пък как ще ги обърнете в тигана :)
Продукти:
1 яйце
2 с.л кафява захар
2 с.л разтопено масло
130 г брашно
1/4 ч.л сол
1 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сода за хляб
240 мл прясно мляко
По желание: малини, боровинки, банани, бонбонки m&m
Начин на приготвяне:
В купа се разбърква яйцето, към него се прибавя захарта , разтопеното масло и млякото. В друга , по-малка купа ( или ако отмервате с мерителна чаша , направо в нея) се пресява брашното заедно с бакпулвера и содата.
Сухата смес се добавя с леко разбъркване към мократа. Важно е да останат бучици в тестото , да не се бърка до гладкост, защото палачинките ще станат жилави.
Тигана, в който ще се приготвят палачинките се намазва с масло и се слага да загрее на средна степен на котлона. С мерителна лъжица или чашка се загребват около 60 мл от тестото и се сипват в тигана.
Аз използвам такава лъжичка:
Продукти:
1 яйце
2 с.л кафява захар
2 с.л разтопено масло
130 г брашно
1/4 ч.л сол
1 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сода за хляб
240 мл прясно мляко
По желание: малини, боровинки, банани, бонбонки m&m
Начин на приготвяне:
В купа се разбърква яйцето, към него се прибавя захарта , разтопеното масло и млякото. В друга , по-малка купа ( или ако отмервате с мерителна чаша , направо в нея) се пресява брашното заедно с бакпулвера и содата.
Сухата смес се добавя с леко разбъркване към мократа. Важно е да останат бучици в тестото , да не се бърка до гладкост, защото палачинките ще станат жилави.
Тигана, в който ще се приготвят палачинките се намазва с масло и се слага да загрее на средна степен на котлона. С мерителна лъжица или чашка се загребват около 60 мл от тестото и се сипват в тигана.
Аз използвам такава лъжичка:
Ако ще добавяте плодове или друго- сега е момента. В случая ,аз измих и нарязах на половинки боровинки . Правила съм ги и с малини и банани и всякак ни харесват. Разбира се , може и нищо да не се добавя. Когато на повърхността започнат да се образуват балончета, палачинката се обръща, за да се изпече и от другата страна. Времето за приготвяне варира, след като изпечете 1-2 ще добиете представа за колко минути стават готови. Обикновено 2-3 мин. са достатъчни.
Може да ги поднесете с пудра захар, мед, шоколад... А защо не и солени?! :)
Да ви е сладко!
Източник : Тук
Няма коментари:
Публикуване на коментар