неделя, 5 юли 2015 г.

Кренвиршки

Днешната рецепта е класическа в графа : " Късни неделни закуски" :)
Всъщност, изобщо не е задължително да е късна, но ако не сте си приготвили тестото от предишната вечер/а аз, да си призная- забравих/, се получава така. Ако имате машина за хляб-става бързо и лесно и докато тя меси можете да вършите нещо друго или просто да се наслаждавате на чаша кафе...Ако не- изобщо не е трудно да се направи и на ръка. И само след около 2 часа ще имате вкусни, топли, домашни кренвиршки.




А ето и как се приготвят:


Продукти за 10 бр:

За тестото:

1 яйце
3 с.л зехтин
180 мл прясно мляко
1 ч.л сол
1 ч.л захар
1 1/2  ч.л суха мая
около 360 г брашно (до меко, нелепнещо тесто)


  • 10 кренвирша



  • За поръсване:

 мак, сусам, чубрица


  • За намазване:

1 жълтък
1 ч.л кисело мляко



Проготвяне:

Изброените продукти  се поставят в машината в реда, в който са посочени. Програмата е за тесто( месене + втасване)- при мен е 1 ч. и 30 мин.
Готовото тесто се разточва на правоъгълник  от който се изрязват 10 ленти с дължина около 50 см и широки около 1 см ( 1 пръст горе -долу). Дебелината зависи от вас. Ако искате да са по-пухкави и тестени, нека са по дебели. Аз предпочитам да са по- тънки.
Кренвирша се поставя в началото на лентата и се увива в нея по цялата му дължина, като се внимава всеки ред да застъпва предишния. Процедурата се повтаря и с останалите. Нареждат се в тава, която предватително е застлана с хартия за печене . Оставят се да починат за 15-20 мин покрити с кърпа.
През това време фурната се загрява до 180 градуса.
Кренвиршките се намазват с разбития с киселото мляко  жълтък и се поръсват с чубрица или семена по желание.
Пекат се около 25 минути или до готовност.





Няма коментари:

Публикуване на коментар