събота, 11 юли 2015 г.

Кодрит Кадир

Най- накрая го приготвих и аз!   Зная, много време ми трябваше да реша да опитам този сладкиш. Но все не идваше време за него, все нещо друго го изместваше. Наскоро обаче, го видях и при Деси , която така го е представила, че чак се засрамих, че  го неглижирах до този момент :)
И запретнах ръкави. Честно казано,  много мислих преди да го публикувам. И не ,защото не ми хареса, а защото малко се поизложих с него. Но пък реших, че моят опит може да бъде полезен за някой ,за да не повтаря моите грешки. Ще ги споделя при описанието на приготвянето на сладкиша. И така, ето го и него - небезизвестният,  сочен и много вкусен Кодрит Кадир.




Продукти: 


  • За карамела:
 6-7 с .л захар


  • За крема: 
5 яйца

200 г захар

800 мл. прясно мляко

1 ч. л ром


  • За кексовия блат:

1 яйце

100 г захар

100 мл прясно мляко

100 мл. олио

100 гр. брашно

1 ч.л бакпулвер

2 с.л. неподсладено  какао






Приготвяне :

В тавата, в която ще приготвяте сладкиша се изсипва захарта за карамела и се слага в силно загрята фурна, за да се разтопи. Много е важно на този етап да не се разсейвате, защото бързо може да прегори. Аз изхвърлих първия опит, докато се усетя настана такава пушилка...
Когато добие приятен карамелен цвят се вади от фурната и се оставя настрана да изстине. През това време се подготвят крема и кекса в две отделни купи.
Сместа за крема се приготвя, като яйцата се разбиват хубаво със захарта и после се добавя прясното мляко. Както ще забележите от снимките , при мен  стана на шупли. За да не се случва това, първото  нещо, което аз не съобразих, е да се използва пълномаслено прясно мляко. Моето беше обезмаслено.
Идва ред и на кекса. Продуктите за който се добавят в реда, в който са изброени и се разбъркват хубаво.
В тавата, в която е изстинал карамела се изсипва първо сместа за крема. Чува се звук като от пукащо се стъкло.  След това, много внимателно, в центъра на съда се изсипва и тестото за блата. Ако формата ви е с дупка, както в моя случай- сипвайте равномерно обикаляйки около нея. При печенето блата ще изплува най- отгоре.
Сладкишът се пече  на 160 градуса за 50-55 минути на водна баня.И тук беше моята съществена грешка. Важно е, съдът с водата да бъде достатъчно дълбок, за да може тя да достига  до средата на тавата със сладкиша. Важно е също, водата да е студена.Тъй като тук все още нямам достатъчно съдове, единственият подходящ, с който разполагах, беше твърде плитък, което и доведе до тези шупли, които така ми вадят очите и така го загрозяват.
След като се опече се оставя да се охлади на стайна температура, след което се прибира  в хладилник за няколко часа, най- добре за една нощ. Когато е напълно охладен, се обръща на подходящ поднос или чиния. 
Съхранява се в хладилник, ако остане нещо за съхранение, разбира се ;) Защото този, нищо че не беше перфектен, свърши буквално за часове!
Да ви е сладко! 





Няма коментари:

Публикуване на коментар