събота, 19 декември 2015 г.

Оризови бисквитки ( без глутен и без захар)



Тези бисквитки са моето последно безглутеново откритие! Чудесни на вкус, подходящи са и за деца, тъй като не съдържат захар. Приготвят се за 15 минути !  Биха били чудесно допълнение към празничната Коледна трапеза. С една дума- перфектни са! :) Търпят импровизации и могат да бъдат различни всеки път- канелата може да замените с ванилия или друга подправка по избор. Сокът от мандарини може да бъде от портокал или ,ако ще се консумират само от възрастни- да се ползва ром, например.

Продукти:

140 г оризово брашно
2 жълтъка
60 г мед
30 г разтопено масло или олио( в оригинаната рецепта маслото е кокосово)
1/2 ч.л канела
2 с.л сок от мандарина
1/2 ч.л бакпулвер без глутен




Приготвяне:

Всички продукти се рабъркват с вилица до хомогенност. Получава се меко и лепнещо тесто, от което се загребва с лъжичка и се оформят бисквити които се редят в тава,застлана с хартия за печене. От това количество тесто излизат 22 бисквитки.( В зависимост от това колко малки или големи ги правите, може да излязат повече или по- малко бройки).
Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 10 мин или до готовност. Оставят се на решетка до пълното им охлаждане.
Оказа се, че вкъщи средната издръжливост на една доза е по- малко от час:) Такова скоростно унищожаване отдавна  не бях виждала:)
Ще се правят отново, няма начин :)

Да ви е сладко!




адаптирано от : тук