петък, 18 декември 2015 г.

Традиционни холандски Коледни сладки с бял пипер




Да, да- правилно сте прочели :) Има пипер в тези сладки. И той им придава един особен и специфичен вкус, в който аз се влюбих веднага!
Традиционно в Холандия се приготвят за 5 ти декември, когато техния Sinterklaas раздава подаръци на децата. И макар че, името им Pfeffernüsse, означава буквално "пиперени ядки", реално в рецептата ядки липсват. Но се срещат и разновидности, при които към тестото се добавят бадеми или лешници. Идеята е, че в оригиналния си вид сладките се приготвят с големина на ядка и могат да се хапнат на една хапка :) Е, моите са малко по-големички ;), но гарантирам, че това хич не им пречи :)
Рецептата за приготвянето им е изключително бърза и лесна, а резултата- чудесен.

Продукти:


  • 125 г мед
  • 50 г кафява захар
  • 2 с.л масло
  • 1 яйце
  • 250 г брашно
  • 1/2 ч.л амонячна сода
  • 1 ч.л канела
  • 2 ч.л подправка за меденки*
  • 1/2 ч.л прясно смлян бял пипер


i


За глазурата:


  • 120 г пудра захар
  • 1 с.л ром
  • няколко капки вода
  • Шоколад

Приготвяне:

*Подправката за меденки или лебкухен си купих от магазин Лидл. Ако обаче не можете да се снабдите с нея, можете да си приготвите сами, като смесите канела, джинджифил, кардамом, индийско орехче и  звездовиден анасон в желаните според вашия вкус пропорции.

В подходящ съд на котлон се разтопяват меда, маслото и захарта. Оставят се леко да се охладят. В купа се пресява брашното заедно със содата и подправките и с непрекъснато бъркане се добавя медената смес. Замесва се меко тесто, от което се оформят топки. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене.


Пекат се  в предварително загрята фурна на 170 градуса за 12 минути. Изваждат се от фурната и се оставят за 5 минути в тавата, след което се преместват върху решетка до окончателното им изстиване.


Глазурата се проготвя, като пудрата захар се пресява и се разбърква хубаво с рома и малко вода. Всяка сладка се потапя в нея и се оставя на хартия да съхне.
Друг вариант за глазира е разтопен на водна баня или в микровълнова фурна, шоколад. Може да се комбинират и двете.
Когато всички сладки са готови и глазурата стегне, се прибират ПОНЕ за 2 дни в плътно затворена кутия, в която се поставя филия хляб или парче ябълка( за да омекнат).Аз,  ги приготвих вчера и днес, докато правех снимките не можах да се сдържа и опитах една. Вече са започнали да омекват. А вкусът напомня на онези вкусни и скъпи меденки, които се появявят по магазините около Коледа. Опитайте, сигурна съм, че много ще ви харесат! :)
Ами това е!  :) Бързо, лесно и много вкусно! 
Да ви е сладко! 


Ръчно направена украса за елха от солено тесто :)


Адаптирано от :Тук