понеделник, 22 декември 2014 г.

Пълнозърнести солети с ленено семе






Попаднах на тази рецепта днес, съвсем случайно. Веднага ме грабна, с това, че е изключително лесна и с малко продукти, които почти винаги има вкъщи под ръка.  В оригинал това са кракери .И първите две дози и аз направих така- разточвах много тънко и изрязвах с формички. После ми хрумна да оформя тестото като солети. Определено този вариант се хареса повече на всички.
Давам продуктите директно за двойна доза;) Повярвайте ми, има защо! :)




Продукти:

250 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л сол
1 ч.л кафява захар
1 ч.л бакпулвер
4 с.л ленено семе( може да замените със сусам или друго по ваш вкус)
4 с.л зехтин
120 мл прясно мляко
Черен и червен пипер по желание




Приготвяне:

Продуктите се изсипват в купа ,в реда, в който са посочени в рецептата. Разбъркват се хубаво и се оформя тесто. Това става изключително лесно, за две минути е готово!
От тук нататък от вас зависи как ще продължите. Ако искате да си направите кракери, тестото се разточва на много тънка кора и се изрязва в желаната форма. Ако ще оформяте солети- откъсвате по една малка част и " разточвате" с пръсти на сравнително тънък фитил .
Пекат се на 200 градуса, в предварително загрята фурна за 13-15 минути. Колкото са по хрупкави- толкова са по вкусни!






Източник :  тук