събота, 20 декември 2014 г.

Линцери

Тези дни съм влязла в серия. Сладкарската Коледна работилничка работи с пълна пара :) И малкото джудженце много помага:)
Късно снощи слепих линцеровите сладки, по обяд днес бяха на фотосесия и сега бързам да ви ги покажа.
Рецепти в интернет има много. Аз съм правила няколко през годините, и тази също експериментирах. Тестото е хубаво, не се рони и с него се работи сравнително безпроблемно.




Продукти:  ( 1 ч.ч =220 мл)


2 яйца
3 ч.ч брашно
2/3 ч.ч бадеми
1/2 ч.ч кафява захар
1/2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сол
1/4 ч.л канела
250 г меко масло
1 ч.л екстракт ванилия
Пудра захар за поръсване
Червено ладко или конфитюр по желание за слепване ( аз ползвах домашно ягодово сладко)




Приготвяне :

Ядките се запичат на сух тиган докато станат ароматни. Щом се дръпнат от котлона се завиват с чиста кърпа и с непрекъснато търкане между дланите се пренахват люспите. Не е никак фатално и да се пропусне тази стъпка. След това се смилат на ситно заедно с малка част от захарта.

В купа се разбъркват брашното, солта, бакпулвера и канелата.
В друга купа се разбива мекото масло с останалата захар. Добавят се едно по едно яйцата, след това ванилията  и ядките. Постепено към мокрите съставки се добавят сухите и се замесва меко тесто. Увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 2 часа.

Когато е готово се разделя на две топки. Разточват се и се изрязват бисквити. От едната част-  плътни, от другата- с дупка в средата.
Ако нямате специални формички за линцери, за дупката може да пллзвате подръчни средства- капачка от флумастер, брачна халка или каквото сметнете за подходящо.

Линцерите се пекат в предварително загрята на 175 градуса фурна, за около 11-12  минути. Оставят се в тавата за пет минути преди да се извадят. Ако ги местите горещи, рискувате да се изпочупят.

След като изстинат се слепват две по две- една цяла бисквита и една с дупка. Накрая се поръсват с пудра захар.Съхраняват се в плътно затворена кутия. Омекват за  ден, два.
Хубавото е, че могат да се направят доста преди празника и да се слепят непосредствено преди него!



Няма коментари:

Публикуване на коментар