сряда, 30 септември 2015 г.

Двуцветни ябълкови кексчета

Тези кексчета изобщо не трябваше да са това , което са!  :) Оригиналната рецепта е всъщност за кекс с топла вода ( Вени, благодаря за рецептата!  ;) ) Но се оказа , че с това местене насам натам, някъде по трасето съм останала без формата ми за кекс. Така, къксът се превърна в малки кексчета( ура! пазя си формата за мъфини :) ). По съвет, трябваше да заменя топлата вода с прясно мляко. Оказа се,обаче, че непредвидливо бях сложила последното в кафето си сутринта. А нямаше как да ходя до магазина- едно малко момиченце си чакаше закуската . И така, за да не е просто вода, мислих мислих и реших с какво да я заменя- прясно изцеден ябълков сок!  И ето какво се получи като рецепта и резултат:




Продукти за 12 бр :

*1 чаша-150 мл

  • 4 яйца
  • 2 чаши кафява  захар 
  • 1/2 чаша зехтин
  • 3 чаши брашно
  • 1 чаша прясно изцеден ябълков сок
  • 1 ч.л ванилов екстракт
  • 1 ч.л канела
  • 1 бакпулвер
  • 3 с.л какао


Приготвяне: 


     Яйцата се разбиват заедно със захарта и ванилията на пухкав крем. На тънка струя се добавя зехтинът и ябълковия сок, като се бърка непрекъснато.  В друг съд се пресява брашното заедно с бакпулвера и канелата, след което на 3 пъти се добавят към яйчената смес. 

    Формата за мъфини се намазнява или се слагат хартиени чашки. С подходяща лъжица се загребва от тестото и формите се пълнят до половината. Когато всички са пълни , към сместа се добавя какаото и се разбърква хубаво. След което формичките се допълват  почти до горе.
Пекат се на 180 градуса, на вентилатор, за около 20 минути или докато клечка забита в средата не излезе суха. 

   Оставят се върху решетка да се охладят за десетина минути  и са готови за похапване :)

Да ви е сладко!