понеделник, 28 септември 2015 г.

Ягодова панна кота

Въпреки хладното и дъждовно време, въпреки че астрономическата есен вече настъпи, на мен все още ми е трудно да се сбогувам с лятото! Затова и днешният десерт е свеж и летен! За последно, преди в кухнята ми трайно да се настанят ароматите на ябълки, канела, джинджифил...:)
Рецептата видях в блога Аngellovescooking и веднага знаех, че ще я приготвя! Както се казва- грабна ме от пръв поглед! Променила съм съвсем малко оригиналната рецепта, най-съществената  разлика е, че използвах ягоди, вместо малини. Ами- получи се чудесно! :)






Продукти :


За  ягодовото желе:


  • 350 г ягоди, нарязани на половинки
  • 300 мл вода
  • 100 мл  бяло вино
  • прясно изцеден сок от 1/2 лимон
  • 100 г захар
  • 20 г желатин + 100 мл студена вода


За панна котата:






  • 500 мл прясно мляко с висока масленост
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 100 г бял шоколад / ползвах Милка/ 
  • 150 г захар / стана доста сладко, може да се намали количеството на 100 г /
  • 20 г желатин + 100 мл студена вода



Приготвяне:

  1. Желатинът  за ягодовото желе се накисва в 100 мл вода и се оставя да набъбне. През това време на котлона се загряват водата, виното , лимоновия сок и захарта. Разбърква се хубаво, докато се разтопи захарта. Добавя се вече набъбналия жеатин и отново се разбърква, докато се се разтопи и той напълно. Ягодите се нареждат в избраната форма за сладкиша и се заливат със сиропа. Оставят се в хладилник, за да стегне. 
  2. Желатинът за панна котата се накисва в 100 мл вода и се оставя да набъбне Млякото , заедно със захарта се заграва в подходящ съд  на котлона, доато се разтопи захарта. В друг съд се затопля сметаната( без да кипва) и в нея се слага начупения шоколад и се разбърква докато не се разтопи. Към сметановата смес се добавя вече набъбналия желатин и се разбърква , докато не се разтопи. След което се добавя и млякото със захарта. Отново се разбърква хубаво. Получената смес се изсипва внимателно върху желираните ягоди и се прибира отново в хладилник за няколко часа.






* Въпреки че, намалих количеството на прясното мляко, защото използвах по-плитък и малък съд от този, в оригиналната рецепта, ми остана смес,която разпределих в малки силиконови форми за мъфини и се получиха кокетни мини панна коти  във формата на сърце :)



    Преди сервиране, готовата панна кота се обръща в подходящ съд , като преди това се поставя в гореща вода за няколко секунди, за да може по-лесно да бъде освободена от формата. 

Да ви е сладко! :)





източник: тук