неделя, 13 ноември 2016 г.

Коледни сладки ( без глутен)




Тези сладки изобщо не трябваше да са коледни :) Най-малкото- още е твърде рано. Да, ама не! Съвсем коледни си станаха и на вид , и на вкус и по  аромат :) Но сега да не вземете да чакате Коледа, че да ги опитате! Ще е голяям пропуск, да знаете! ;)
Първоначалната идея беше просто да изпека набързо някакви бисквитки, за да има какво  да похапваме в неделния следобед.
Но тъй като няколко часа по-рано, се бяхме сдобили с нова щампа за коледни сладки , дъщеря ми настоя да я изпробваме. Нямаше как да откажа! :) Значи трябваше да са с подправки, носещи коледен аромат и вкус!  За да са подходщи за всички,  трябваше да са  и без глутен. След кратка справка с наличностите в шакфа си избрах продукти и започнах да пълня купата на миксера...
 Получиха се  чудни сладки- с мека и дъвчаща сърцевина и хрупкави и по-твърди отвън. Точно както ги обичам!


Продукти за около 35 броя:  


  • 160 г слънчогледов тахан
  • 160 г мед
  • 3 с.л брашно от елда
  • 3 с.л ленено брашно
  • 2 с.л брашно от нахут
  • 2 с.л брашно от рожков
  • 2 с.л кафява захар Мусковадо
  • 100 г фурми, изчистени от костилките и нарязани на дребно
  • 3 с.л прясно изцеден сок от мандарина( или портокал)
  • 1/2 ч.л бакпулвер( без глутен)
  • 1 ч.л канела
  • 1 ч.л джинджифил
  • 1/4 ч/л смлян карамфил


Приготвяне:

В подходяща купа се разбъркват хубаво тахана , меда и захарта. После се добавят и всички останали продукти, без значение в какъв ред .  Полученото тесто става много меко и лепкаво. 
С лъжица се загребва малка част от сместа и после с ръце се оформят топчета, които се нареждат на разстояние едно от друго в тава, която е предварително покрита с хартия за печене.
С помощта на щампа ( или с вилица , или каквото ви е удобно) , всяка сладка се притиска леко дополучаването на желания ефект.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 13 минути. Важно е да не се препичат, защото стават на камък! Аз експериментирах с последните количества- исках да видя дали ще станат хрупкави бисквити. Пекох 18 минути , но се получиха много твърди и текстурата не е това, което трябва да бъде.  
Когато ги извадите от фурната те ще бъдат все още много мекички, но след броени минути се "стягат"  и вече са готови за похапване:)

Да ви е сладко!



събота, 12 ноември 2016 г.

Фунийки с крем




Колкото е стара тази рецепта , толкова сигурно са и вариантите за нейното приготвяне. Срещат се най-различни вариации както в тестото, така и в крема, който се използва за пълнеж.
Днес ще ви покажа тази, която аз предпочитам , преписана от майчиния тефтер...

Продукти:


За фунийките:


  • 3  яйца
  • 1 ч.ч захар( винаги ползвам кафява)
  • 1 ч.ч кисело мляко
  • 1 ч.л сода
  • 1/2 ч.ч  слънчогледово олио
  • около 800 г брашно или колкото поеме до меко, нелепнещо тесто


  • За крема:

    • 8 жълтъка
    • 220 г захар
    • 4 с.л брашно
    • 1 л прясно мляко
    • 2 ч.л ванилов екстракт





    Приготвяне:

    На фунийките:

    Яйцата се разбиват хубаво със захарта. Към тях се добавя киселото мляко със содата  плюс ванилията.  Постепено се прибавя и брашното , като в началото се разбърква с вилица, а когато това стане невъзможно, тестото се прехвърля на плот и се доомесва с  ръце. 
    Разточва се на тънка кора, от която се изрязват дълги ленти, които се навиват около фунийките.
    Ако не разполагате с фунийки и не искате да си купувате  може да си направите такива от станиолите на кофичките от кисело мляко. 
    Моите са правени от капачки на буркани :) и се ползват вече сигурно 30 години безотказно :) 
    Да се върна към рецептата, обаче :) 
    Навитите фунийки се нареждат в тава, застлана в хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна с включен вентилатор, на 170 градуса до порозовяване. Металните фунийки се отстраняват докато сладките още са топли. 
    Оставят се да изстинат, като междувременно се приготвя

     Крема:

    Прясното мляко ,заедно с ванилията и половината захар се слага в подходящ съд на котлона да заври. През това време жълтъците се разбиват хубаво с останалото количество захар и брашното. Когато млякото кипне, малко количество от него се сипва при жълтъците и се разбърква хубаво. След което жълтъчната смес се налива на тънка струя и с непрекъснато бъркане при врящото мляко. Котлона се намаля на ниска степен и се бърка още 3-4 минути до сгъстяване. По принцип,  когато крема е готов, се пресипва в метален съд, който предварително е изплакнат със студена вода. Покрива се с прозрачно фолио, за да не хваща коричка и се прибира в хадилник да изстива. Но в този случай може още докато е гореш да се напълнят фунийките .  За пълненето може да се използва шприц или пош, а ако нямате налични може да се напълнят и с малка лъжичка.
    Когато кремът стегне , готовите фунийки се поръсват с пудра захар и по желание може отворената част да се оваля в орехи. Докато бях малка, вкъщи тази стъпка беше просто задължителна :) Сега аз често я пропускам, защото все ще се намери някой, който не обича орехи или пък някой алергичен...
    Няма смисъл да споменавам( но все пак ще го направя:) ), че колкото повече престояват -толкова по-вкусни стават.  Ако случайно се застоят повече от ден -два е хубаво да се съхраняват в хладилник.

    Да ви е сладко!



    сряда, 9 ноември 2016 г.

    Безглутенова Шоколадово-целувчена торта

    За първи път се сблъсках с предизвикатеството да приготвя торта без глутен.
    Изчетох много рецепти, доста статии за различните видове брашна и кое как се държи при печене. Имам още много да чета и да се образовам в тази област, но смея да твърдя , че първия ми тортен експеримент се оказа изключително успешен! Реших за основа да използвам любимата си рецепта  за блатове, като заменя пшениченото брашно в нея с безглутеново такова. Комбинирах с целувки и шоколадов ганаш и ето какво се получи :





    Продукти  за торта с диаметър 18 см:

    За шоколадовия блат:



    • 4 яйца
    • 60 г масло 
    • 20 г брашно от рожков
    • 20 г брашно от елда
    • 20 г брашно от нахут
    • 20 г царевично брашно 
    • 1 ч.л бакпулвер без глутен
    • 130 г кафява захар
    • 1/4 ч.л сол
    За целувчените блатове:

    • 3 белтъка
    • 150 г захар
    • 1/4 ч.л сол

    За шоколадовия ганаш:

    • 400 мл течна млечна сметана( аз използвах Elle&Vire) тъй като получих писмено потвърждение от фирмата вносител, че в нея няма глутен)
    • 160 г черен  шоколад  без глутен  
    • 80 г млечен шоколад  без глутен ( и в двата случая използвах шоколади на Милмекс)



    Приготвяне:

    Започваме с ганаша , защото му трябва време за престой.
    В подходящ съд се изсипва сметаната и се слага на котлона докато кипне. Отстранява се и към нея се добавя нарязаният на ситни парчета шоколад. Разбърква се много хубаво, докато шоколадът се разтопи и сместа стане еднородна. Оставя се да се охлади до стайна температура, след което се прибира в хладилника, покрит с прозрачно фолио, за да се стегне. Когато това стане, се изважда отхладилника и се разбърква с миксер за няколко минути до получаването на пухкав крем.

    Шоколадовите блатове приготвяме по следният начин:
    Включете фурната да загрява на 180 градуса.В купа  се смесват брашната и солта.В друга купа  се разбиват белтъците на сняг . Към тях  се прибавят и жълтъците, разбити със захарта на пухкав крем. Накрая  се добавява и разтопеното масло. Към получената течна смес,  с непрекъснато разбъркване се добавя сухата .Форма за торта с откопчаващо се дъно се застила с хартия за печене , а стените се намасляват хубаво , за да не залепва блата. Тестото се изсипва вътре и се слага да се пече  за около 25 минути или до суха клечка. 
    Когато е готов, се оставя да се охлади напълно преди да се разреже на две!

    Целувчените блатове се приготвят като НЕ изключвате фурната , след като сте опекли шоколадовите блатове :)
    Белтъците се разбиват на пяна със солта, след което се добава поетапно захарта до пълното и усвояване. Готовата смес трябва да бъде гъста , лъскава и плътна и да не се разтича от купата, ако я обърнете надолу ;)
    Голямата тава на фурната се застила с хартия за печене. От тук можете да действате по два начина. Първият е да очертаете два кръга с диаметър 18 см и в тях да разпределите равномерно белтъчната смес. Другият е  да направите  целувки , като загребвате по малко  от  сместа с лъжица.
    Който и начин да изберете, няма да сбъркате :) Аз ползвах целувки .
    Преди да се постави тавата вътре, фурната се намалява до 110 градуса. Целувките се пекат около 1 час и 40 минути. Когато са готови се оставят вътре във вече изключената фурна , на открехната врата до пълното им изстиване.

    Сглобяване на тортата:

    Върху подходящ поднос или чиния се поставя първият шоколадов блат.
    По желание може да се сиропира със захарен сироп, прясно мляко или друго по ваш избор.
    Аз използвах бейлис ;) разреден с вода 1:1 .
    Отгоре се нанася плътен слой от ганаша.  Следва целувчения блат или целувките. Те не се сиропират! Така се редуват още веднъж като се завършва с ганаш.
    За украса аз използвах млечен шоколад, който разтопих и върху хартия за печене "надрасках" различни фигури, които наредих отгоре върху тортата, когато стегнаха. Вие може да използвате въображението си и да сътворите прекрасна украса по ваш вкус.

    Съжалвам, че така и не успях да снимам тортата цяла, но ви уверявам, че е изключително вкусна и си заслужава напълно. След като всички я опитаха си признаха, че поради факта, че е без глутен са смятали, че ще бъде безвкусна и дори "гадна" :), но са очаровани. А съпругът ми, за когото всъщност беше подарък, дори заяви, че това е най-вкусната торта , която някога съм правила.

    Да ви е сладко!