понеделник, 2 ноември 2015 г.

Шоколадов кекс с шоколадово-сметанов крем




Сладкишът, който ще ви представя днес е известен и модерен в момента из кулинарните групи в  интернет пространството. Кекс с крем.Трябва да призная, че първоначално го подминавах без особен интерес, но и аз се поддадох на всеобщото въодушевление и по- добре, защото иначе щях да съм изпуснала много! Но, тъй като, аз няма да съм аз,  ако не променя нещо, направих свой вариант на рецептата и искам да го споделя с вас, с надеждата, че ще ви допадне колкото и на мен.Това е трети път, в който го приготвям вече, в рамките на няколко дни. Но предишните пъти все не стигаше до снимки. Обаче този път наложих вето :)
За да има мир, разрязах на две всяко от издупчените парченца( след малко ще разберете какво имам предвид) , и слепих половинките с крем. Така имах спокойствие и възможност да снимам кекса, докато домашните се наслаждаваха на импровизираните пастички. За съжаление- тях не успях да снимам.


И така! За моят вариант на кекс с крем ще са ви необходими следните

Продукти:

За кекса:


  • 4 яйца
  • 125 г кафява захар
  • 50 г разтопено масло
  • 100 г брашно
  • 20 г брашно от рожков( може да се замени с какао)
  • 1/2 ч.л бакпулвер
  • 1 ч.л ромова есенция
  • щипка сол
За крема: 
  • 1 пакет крем с аромат на сметана ( Dr. Oetker)
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 г течен шоколад
     * Зрънца нар за  декорация
     * 20-30 мл приготвено и леко подсладено мляко с какао за сиропиране






Приготвяне:  

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват заедно със захарта на пухкав крем. Прибавят се внимателно към разбитите на сняг белтъци. Брашното се пресява заедно с брашното от рожков , солта и бакпулвераи се добавя към течните съставки, като отново се разбърква леко, за да не загуби сместа своя обем и " въздушност"( най- добре със силиконова шпатула или дървена лъжица). Последно се добавя на тънка струя и разтопеното масло.
Кръгла форма с откопчаващи се стени, с диаметър 26 см, се застила с хартия за печене. Готовото тесто се изсипва вътре и няколко пъти леко се повдига и пуска формата на плота за да може да се изравни сместа и да няма" балончета"/шупли.
Пече се в предварително загрята фурна,  на 180 градуса за 25 минути или до готовност. Избажда се върху решетка и се оставя да се охлади напълно.Когато това стане, с помощта на формичка за сладки или друго удобно приспособление( аз използвах едно квадратче от играчка сортер на дъщеря ми :) ) кекса се надупчва равномерно по цялата си повърхност и парченцата се отстраняват.  Получените дупки се запълват с крема.


Той се приготвя , като готовата смес за крем се разбивс с млякото за 3 минути, след което се добавя течния шоколад и се бърка до хомогенност.
Когато всички дупки се запълнят с крем, там където блата е цял се сиропира леко с млякото с какао. Най- лесно ,това става с четка.
Сиропирането е стъпка, която спокойно може да пропуснете, но на нас така ни харесва повече.


Последната част от приготвянето  е нанасянето на крем и отгоре , плюс декорацията, която в моя случай беше зрънца от  нар.В оригиналната рецепта, за украса се ползват изрезките от кекса. Натрошават се и се поръсват върху крема. Но нали ви казах, че моите липсваха ;)
Хубаво е, да преседи няколко часа в хладилник,  за да може да стегне крема и да се напои кекса. Ако има кой да го чака, разбира се ;)

Да ви е сладко!  Надявам се да опитате и този вариант и да споделите с мен как се е получил и дали ви харесва!