понеделник, 8 април 2013 г.

Шоколадова торта с банани

Днес една приятелка ми каза, че и сладкарите не правят толкова торти, колкото аз напоследък:) Не съм съгласна, но е истина, че се събраха доста за кратко време. Не съм споделяла с вас,но след калинката за дъщеря ми, правих още една торта за нея и след това една за баща и:) И тази, чиято рецепта сега ще споделя с вас е последното ми творение. Ей така, без повод, просто за да има нещо сладко вкъщи( без което не мога и това много ми личи).
Исках нещо лесно и бързо, нямах много продукти в наличност и общо взето всичко беше пълна импровизация. А дали се получи? :) Оставям вие да прецените:)


Продуктите за блата може да видите тук. Аз направих двойна доза , но вместо прясно мляко, ползвах кисело , защото нямах прясно, а не исках да слагам вода .

За крема:

397 г( една консерва) подсладено кондензирано мляко
125 г масло
150 г  натурален шоколад  ( може да ползвате и млечен или бял, но за моя вкус би било твърде сладко)

20-30 мл ром за напояване на блатовете
2 банана

Приготвяне:

В малък съд изсипваме кондензираното мляко и го слагаме на котлона, като непрекъснато разбъркваме.Добавяме маслото, нарязано на кубчета и продължаваме да бъркаме. Накрая пробавяме и шоколада, натрошен на малки парченца и отново бъркаме до пълното му усвояване и леко сгъстяване на крема. Сваляме от котлона и оставяме да се охлади и да стегне .

Поставяме първия блат върху подложка за торта или друг удобен съд, поливаме с 2-3 с.л ром, след което нанасяме половината количество крем. Отгоре нареждаме нарязаните на кръгчета банани. След това поставяме втория блат, отново сиропитаме леко и заливаме с останалия крем.

Може да оставите тортата така или да развихрите въображеноето си и да я украсите. Аз нямах много време, затова сложих само 3 цветенца от червен фондан и поръсих с шоколадови пръчици по ръба. Но ми хареса как се получи: семпло и изчистено:) Дано хареса и на вас!













2 коментара:

  1. направо да се зачуди човек как с толкова много вкусотии успяваш да поддържаш форма?! Аз станах 100 кг от както почнах да ти гледам профила :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Деска, но истината е, че не поддържам:( Станала съм ужасно безхарактерна и без сладко не мога да изкарам и ден. И ми личи :(

    ОтговорИзтриване