неделя, 7 април 2013 г.

Най-лесната питка( и много вкусна)




Попаднах на тази рецепта докато търсех постна питка за Бъдни вечер, която обаче да не е содена. От тогава това се превърна в любимото тесто вкъщи. С него приготвям основата за пица, хляб в хлебопекарната, кифлички. Много е вкусно, а съдържа изключително малко продукти и резултата винаги е просто перфектен. Рецептата взех от  тук ( благодаря на авторката, че я е споделила). Внесох съвсем малки промени. Замесвам тестото в хлебопекарната. Продуктите поставям в реда, в който са написани:

Продукти:

180 мл вода
1с. л олио
180 гр кисело мляко, леко разбъркано
1 с. л сол
1 с.л захар
около 600 г бращно( добавям докато не се оформи хубава топка, която се отделя от стените на контейнера)
2 ч. л суха мая

Пускам програмата за месене на тесто, която при мен е 1ч и 30 мин. След като стане, разделям готовото тесто на 3 топки, като разточвам всяка на правоъгълник, намазвам с олио или масло и ги редя една върху друга. След което завивам на руло, което разрязвам на 6 парчета и редя в тавичка( 25 см диаметър) във формата на цвете:). когато тестото  втаса (удвои обема си) , намазвам с разбит жълтък и поръсвам със сусам . Пека в предварително загрята  фурна,на 180 градуса( с вентилатор), докато клечка забодена в средата не излезе суха. Ако се наложи-отгоре покривам с фолио, за да не прегори.