събота, 12 март 2016 г.

Козуначени мъфини







Продукти За 12 бр:



  • 100 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1 белтък( жълтъка се отделя за намазване)
  • 7 г суха мая
  • 90 г  кафява захар
  • 1 ч.л есенция ром
  • 1 ч.л ванилов екстракт
  • около 400 г брашно
  • 40 г масло, разтопено
  • 20 мл олио


Приготвяне:

Маслото се разтопява,  смесва се с олиото и се оставя да се охлади.
В купа се разбиват яйцето, белтъка и захарта . Към тях се добавя прясното мляко с маята, разтворена в него, както и рома и ванилията. Всичко се разбърква добре.  С непрекъснато бъркане,  на малки части се добавя брашното. Когато стане невъзможно да се бърка, се прехвърля на плот и се доомесва с ръце.  Тестото трябва да е меко.
Последно се добавя мазнината, отново на части, докато се поеме напълно от тестото.
Когато е готово се оставя покрито с фолио докато удвои, та дори утрои обема си ( в зависимост от условията,  времето може да бъде различно, при мен отне   около 2 часа)
 Тавата за мъфини се подготвя, като се намазнява или във всяко гнездо се поставят хартиени кошнички.
Готовото тесто се разделя на 12 топки и всяка от тях се разточва на малък правоъгълник, поръсва се с желаната плънка( може и без) и се завива на руло,което може да вържете на възелче или да усучете като въже и да навиете на охлюв. Поставя се в кошничката. Процедурата се повтаря с всички останали топки тесто.
За плънка на половината аз използвах стафиди, предварително накиснати в ром и отцедени. В останалите сложих по 2 ч.л домашно  сладко от диви ядодки.  Може да използвате плънка по ваш вкус.




Когато всички козуначета са оформени, отново се оставят да втасат.
Тук трябва да призная, че вече изобщо нямах търпение и си помогнах с фурната. Загрях я на 40  градуса,  изключих я и ги оставих да втасват вътре. Това значително ускори процеса.
Когато напълнят формичките и подадат калпачета поне 2 см нагоре :) са готови да бъдат изпечени.
Намазват се с разбития жълтък, смесен с малко олио и 2-3 капки прясно мляко и се поръсват със захар.
Пекат се в предварително загрята фурна, с включен вентилатор, на 160  градуса за 30 минути или до готовност.
При мен около 20 та мин се наложи да ги покрия с фолио,  за да не прегорят.
Оставят се за кратко да се охладят върху решетка, след което се вадят от формите. За да се отлепят лесно хартиените формички и хубаво да се изчака да изстинат напълно, но това е практически невъзможно :)

Да ви е сладко!