сряда, 26 ноември 2014 г.

Дрезденски щолен

 Ето, че дойде времето да започна с публикациите свързани с най- прекрасното време от годината-Коледа. Макар и липсата на сняг да помрачава настроението на детето в мен, то упорито търси и намира :) начини да създаде   на себе си ( а надявам се и на околните!) празнично настроение.  И така!
Вече няколко години имам записана  рецептата за този щолен, но до миналата Коледа все не събирах смелост да  го направя. Да си призная- не беше и от любимите ми сладкиши. Докато не го приготвих сама. Разликата с тези, кото се продават по нашите  магазини е голяма. Бях останала с впечатлението, че изпълнението на рецептата е твърде сложно и трудоемко, но и тук съм била в грешка. Да, изисква малко предварителна подготовка , но останалото е повече търпение,  отколкото труд. :)
Специфичното за щолена е, че се приготвя околко месец преди Коледа. Колкото повече престоява, толкова по вкусен и ароматен става. А ето и рецептата. Източникът е Тук . Аз направих половин доза с малки промени в съставките.
От посочените продукти се получават два големи щолена.


Продукти:

750 г брашно
150 г захар ( аз ползвах кафява)
200 г бели и черни  стафиди
100 г бадеми
50 г кашу
50 г лешници
250 г меко масло
180 мл прясно мляко
Сок от 1/2 лимон
100 г сушени плодове по избор ( аз сложих сливи, фурми, череши)
11 г суха мая
2 с.л канела
Масло за намазване
Пудра захар за поръсване
Ром

Приготвяне:

Тестото може да се замеси в хлебопекарната. Тъй като количеството е голямо става трудно, но става. Ако месите на ръка задължително увеличете количеството мая поне на 22 г (2   пакетчета). Първо се слагат млякото и мекото масло, на късчета, после останалите продукти за тестото.
Стафидите и сушени плодове се накисват в рома от предишната вечер. Към момента, в който ги прибавяте към тестото би трябвало да са поели всичкия алкохол. Ако не- отцедете ги.
След замесването, оставете тестото да втаса в машината за около 30 мин. После добавете ядките и сушените плодове , омесете хубаво на ръка и отново го оставете да втаса окончателно. ( Трябва да удвои обема си).Това става за около час- два, в зависимост от температурата на стаята, в която работите. Или в моя случай за около 30  минути в хлебопекарната. ( Общото време за втасване на програмата за тесто на моята машина  е един час. Когато минат първите 30 минути, изключвам машината директно от контакта, бързо добавям сушените плодове, меся и връщам обратно, след което я пускам отново .Така тя не спира програмата и продължава с цикъла на затопляне т.е тестото втасва)
Когато стане готово, разделете сместа на две части.  Всяка една разточете на овал и прегънете така, че горния край да не покрива плътно долния. (Това формяне на щолена символизира Христос повит в пелени.)

Ако  обичате марципан, в  средата на единия щолен може да  поставите разточен и навит на руло . Тази част е по желание и спокойно може да я пропуснете ако не харесвате вкуса. Аз реших да опитам . Как се е получило ще споделя на Коледа :)
 След това ги оставете да починат за 15 минути.
Печете  на 180 градуса, в предварително загрята фурна, с включен вентилатор. Времето за печене варира, при мен беше точно  един час. Проверявайте с клечка- докато не излезе суха. Може да се наложи по някое време да ги покриете с хартия или фолио отгоре, за да не прегорят.. По тази причина е хубаво да ги наблюдавате често.
Теории за това, кога се мажат с масло и кога се поръсват с пудра захар има няколко. Аз изчаках да се охладят леко и действах. Ако предпочитате може да изчакате да изстинат напълно. 
 Когато това стане се увиват във фолио и се поставят в плътно затваряща се кутия. Съхраняват се на сухо и хладно място. 

P.S Много се надявам да ми простите единствената и ужасна снимка, която прилагам. Апаратът ми се развали и снимах с телефон, просто за да имам нещо с което да онагледя публикацията  :) Надявам се, следващия път, когато ще ви покажа и разрез ( не посмях да го разрежа сега, за да не съхне), да бъде по подобаващ начин! А това ще стане около Коледа- ако успея да ги опазя до тогава ;)