Вдъхновението за тези "цървулки" дойде от много харесваните вкъщи Хачапури със спанак и риба тон. Но ми се искаше този път да са по- различни. Правила съм плънката, като съм заменяла рибата с пиле , добавяла съм или премахвала продукти. но сега исках нещо друго. Така, първо се роди идеята за плънка от домати и " кайма". Слагам я в кавички, защото много отдавна не купувам и не използвам готова кайма. Предпочитам да си избера желанито месо и да го приготвят пред мен. Така поне знам( донякъде) какво слагам на масата си.Да не говорим, че вкусът е съвсем различен.
За идеята за тестото, отново трябва да благодаря на Гуинет и Food for the soul . Няколко пъти съм приготвяла Усуканите кашкавалки и са просто невероятни на вкус. Затова реших да използвам тяхното тесто за направата на цървулките. И не сбърках! Получи се много добра комбинация , вкусовете на основата и плънката си пасват и се допълват идеално!
Последното, което ще уточня преди да премина към рецептата, е името на това ястие. Ще го срещнете под много названия- лодки, цървулки, пицети, хачапури, питки с пълнеж. Аз този път реших да използвам " Цървулки" тъй като оставам с впечатлението, че така са най- познати. Но както и да ги наречете- все са вкусни! :)
За тестото:
- 500 гр. брашно
- 300 мл. бира
- 2 с.л мед
- 2 с л. зехтин
- 1 1/2 ч.л сол
- 1 3/4 ч.л суха мая
За плънката:
- 100 г синьо сирене
- 150-200 г мляно свинско месо
- 3 големи обелени и нарязани на кубчета домата
- 3-4 скилидки чесън
- сол, босилек, джоджен на вкус
- 150 г кашкавал за настъргване
Приготвяне:
От изброените продукти се замесва меко тесто и се оставя да втаса. През това време чесъна се нарязва на дребно и се запържва в малко зехтин. Когато стане ароматен, се добавят доматите, а след това и каймата и подправките на вкус. Готви се докато не поизври водата и до полуготовност на каймата.
От готовото тесто се късат парчета и се разточват на елипси, като в двата края се притискат за да се оформи " лодка" . Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. Плънката се разпределя равномерно във всяко цървулче. Отгоре се насртъргва синьото сирене и се слагат да се пекат в предварително загрята фурна, на 180 градуса за около 20 минути или до готовност. Малко преди да са напълно готови, се изваждат от фурната, настъргва се и кашкавала и се връщат обратно да се дозапекат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар