Тази рецепта ми бе любезно предосавена от моята приятелка Криси, чийто съпруг често я приготвя за тяхното семейство в студените зимни дни.
Вкъщи никой не обича тиква, освен мен. Крем супите също не са на почит.
Дъщеря ми ако я оставя да избира, ще яде само леща и винен кебап :)
Но, да се върна на супата. Приготвих я, с идеята че най- вероятно ще си я ям сама.Обаче бях приятно изненадана, защото се хареса и на двамата дегустатури. Е, при малкото с някои уговорки, но все пак ;) И реших да я споделя и с вас. Може и вие да успеете да накарате някое злоядо човече да опита :)
Това, което промених в рецептата е , че сложих повече мляко и вместо кромид лук използвах праз.
Продукти:
- 900 г тиква
- 1 стрък праз лук
- 1 стрък целина
- 2-3 скилидки честн
- 2 червени ябълки
- 1 ч.л кимион
- 1 ч.л червен пипер
- сол на вкус
- 1 ч.ч пряано мляко( при мен близо 2)
- 2 с.л заквасена сметана
Приготвяне:
Тиквата се обелва, нарязва на еднакви средно големи парчета. Слага се в тенджера, захлува се с вода, колкото да я покрие и се осравя да се свари ( около 10-15 минути).
В друг съд се задушава празът, нарязан на ситно, заедно с чесъна, червения пипер, кимиона. Накрая се добавят обелените, изчистени и нарязани на дребно ябълки. Разбърква се добре и се запържват за 1-2 минути.
Сварената тиква се прецежда( водата, в която се е варила се запазва) и се намачква с вилица. Добавя се към лучената смес и се разбърква. Посолява се, налива се и водата и се вари до омекване на ябълките.
Пасира се с пасатор и с разбъркване се добавя прясното мляко, след него и сметаната.
Сервира се топла, при желание с домашно изпечени крутони :)
Да ви е сладко!
източник : Tук
Няма коментари:
Публикуване на коментар