Това е бързият, по- лесен, а за мен специално -и по-вкусен вариант на Дрезденски щолен. Хубавото е, че може да се консумира веднага, но може и да се приготви предварително. Въпрос на предпочитание и налично време. Вкъщи единият беше излапан за закуска днес. Другият е прилежно скрит и се надявам да оцелее до Коледа. Само дано не го забравя отново ;)
Продукти за 1 много голям или 2 по- малки щолена:
- 500 г брашно
- 200 г захар ( ползвам кафява)
- 125 г меко масло + 100 г разтопено масло за намазваане отгоре
- 15 г бакпулвер
- 2 яйца
- 250 г рикота
- 125 г филирани бадеми
- 250 г сушени плодове ( стафиди, сушени смокини, червени боровинки, фурми, череши...)
- 100 мл ром
- 25 г пртокалови корички
- 25 г лимонови корички ( Аз не обичам и двата вида, по тази проичина ги пропуснах)
- 1 ч.л канела
- 1 ч.л ванилов екстраакт
- Пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Сушените плодове се накисват в рома от предишната вечер.
Преди да се добавят в тестото се изцеждат , подсушават и овалват в половината брашно.
В голяма купа се разбиват яйцата със захарта и ванилията. Добавят се мекото масло, рикотата, бадемите и цитрусовите коричи. Останалото брашно се разбърква хубаво заедно с бакпулвера и канелата. Поетапно се добавя към яйчената смес. Слагат се и сушените плодове. Когато разбъркването стане невъзможно се прехвърля на плота и се доомесва с ръце.
Тестото става доста лепкаво, но така трябва да бъде, за да не стане сух и сбит щолена.
Разделя се на две части и се оформят два щолена. Ако искате да им придадете класическа форма, това става като тестото се разстеле на плота на дебела кора, прегъва се през средата и се прехлупва, като горната част не покрива изцяло долната.
Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса, без вентилатор за 60 минути или до готовност.
Още горещи се намазват обилно с разтопено масло и се поръсват с пудра захар.
Оставят се върху решетка да се охладят напълно за няколко часа, след което се завиват плътноо в прозрачно домакинско фолио, поставят се в съд с плътно затварящ се капак и се съхраняват на сухо и студено място( може и в хладилник, ако няма друга опция)
Да ви е сладко!
Рецептата е адаптирана от : Тук
Няма коментари:
Публикуване на коментар