Доста спорове заформих с наименованието на тези, казано по български- гевреци, затова ще оставя и двата варианта, всеки да е доволен :) Да, знам, че са немски и оригиналът е brezel, но на английски се изписва pretzel!
pretzel
Origin
mid 19th century (originally US): from German Pretzel .
Пък и не виждам какво толкова огромно значение има, но явно за някои е важно.
Днес ще ви покажа закуската, която сервирах вкъщи и която беше одобрена единодушно! За съжаление, не мога да посоча източника на рецептата, тъй като не съм го отбелязала на записките си. За което моля да ме извините. И така , ето и необходимите
Продукти:
- 350 мл топла вода
- 2 ч.л суха мая
- 80 г кафява захар
- 520 г брашно
- Сол на кристали за поръсване
4 чаши вода
8 с.л сода за хляб
Приготвяне:
В малко количество от топлата вода се разтваря маята и се оставя да шупне. В купа се пресява брашното, към него се добавя захарта и останалата вода. Разбърква се с вилица, добавя се готовата мая и отново се разбърква хубаво. Когато тестото започне да се събира, се прехвърля на леко набрашнен плот и се доомесва. Оставя се да почине за 15 минути.
Когато изтече времето, се накъсва на малки топки. Всяка топка се разточва с ръце на " въже" или фитил и се придава формата на претцел или геврече. Дебелината е изцяло по желание, на нас и харесаха и по тънички и по-пухави:) ( За претцел двата края се хващат и се прехвърлят към срещуположната страна, като се усукват веднъж. Крайчетата се залепват с капки вода).
Когато всички са готови, отново се оставят да втасат за 10-15 минути.
През това време 4 -те чаши вода се сипват в подходящ съд заедно със содата и се слагат на котлона . Когато водата заври и содата се разтвори напълно, котлона се намалява леко.
Всеки един претцел се пуска във врящата вода за ололо 10 секунди( докато пожълтее и сам изплува). Изважда се, отцежда се и се слага в предварително застлана с хартия за печене тава.
Когато тавата се запълни, претцелите се поръсват със солта. Пекат се в предварително загрята фурна, на 200 градуса за 10 минути или до приятен кафеникав загар.
Много са вкусни, съжалявам , че толкова съм чакала за да ги направя!
Няма коментари:
Публикуване на коментар