Ако опитвате тези кексчета , без да знаете, че са безглутенови- никога няма и да разберете. Вкусът не отстъпва по нищо на стандартните какови мъфини, с които всички сме свикнали. Някои хора, като чуят, че нещо е без глутен или пък здравословно , задължително си представят, че е безвкусно или най-малкото, че няма нищо общо с традиционните вкусове. Но това не е задължително да бъде така. Доказателствата( в рецепти), които мога да посоча веднага са много, но един пример е ето тази Шоколадово-целувчена торта, а втори нека бъдат днешните кексчета :)
Продукти за 12 броя
1 яйце
150 мл прясно мляко( ядково,кокосово или дори вода)
70 г кафява захар
60 г мед
20 г брашно от нахут
40 г ябълково брашно
40 г брашно от елда
40 г оризово брашно
40 г брашно от рожков и/или какао
1 ч.л бакпулвер
60 г разтопено масло
1 ч.л ванилов екстракт
Приготвяне :
Яйцето се разбива заедно със захарта и меда. Прибавят се млякото и ванилията. Брашната се пресяват с бакпулвера и се добавят към яйчената смес. Последно се слага маслото. всичко се разбърква добре.
Тестото се разпределя в гнездата на форма за мъфини, където предварително са поставени хартиени кошнички.
Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 25 минути или до готовност.
Оставят се в тавата за 5 минути, после се преместват върху решетка до пълното им охлаждане.
Отгоре се декорират със сметана или друг крем по избор.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар