четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Хачапури със спанак и риба тон






    Не знам какво да ви кажа за това ястие освен, че е вкусно. Много вкусно. Куп идеи ми се въртяха в главата като представяне на днешния ми избор за вечеря,но всички се изпариха. Затова ще карам по същество :)
Рецептата за тестото е от Тук . Мога смело да кажа, че е едно от най- хубавите теста, които съм опитвала и ще го правя често.
Плънката си е моя импровизация, ако нещо не ви допада винаги може да го замените или да експериментирате с продукти изцяло по ваш избор.

Продукти за тестото:


2 яйца
2 с. л кисело мляко с връх
120 мл топла вода( или прясно  мляко)
3 с.л зехтин
1 с.л кафява захар
1 ч.л сол
600 г брашно
2 ч.л суха мая (aко месите на ръка количеството е 11 г )


 Продукти за плънката:

400 г спанак
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
200 г сирене
1 яйце
170 г риба тон ( 1  консерва)
50 г кашкавал за настъргване


Приготвяне :

Тестото замесих в хленопекарбата, програма тесто. Докато чаках да втаса приготвих плънката. Ползвах замразен спанак, който след като се размрази отцедих и задуших заедно със ситно нарязания лук в малко зехтин и вода. След като свалих от огъня, добавих натрошеното сирене, леко разбърканото яйце и рибата.
Готовото тесто разделих на 8 топки, които разточих на елипси( приблизителни поне :) )
 След това ги преместих в тавата, в която ще пека и там слагах плънката и оформях. Така избегнах възможноста да се деформират при прехвърлянето.
Плънката се разнася добре навсякъде, като само по края се оставя по 2 см разстояние. Тестото се прихваща в долния и горния край и внимателно се оформя лодка. Отгоре се настъргва кашкавала.


Много се надявам да ме извините, че съм пропуснала да покажа най- важната стъпка от оформянето. Следващият път ще внимавам повече ;)

Оставих лодките да втасат повторно за около 10-15 мин,  след което ги изпекох в предварително загрята на 180 градуса фурна. За около 20 минути бяха готови за фотосесия :) 






2 коментара:

  1. Чудесен резултат! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви за милите думи и за споделената рецепта за това наистина чудесно тесто! :) Весели празници!

    ОтговорИзтриване