събота, 11 октомври 2014 г.

Домашни дюнери




Ако сте от почитателите на дюнерите, но също като мен се въздържате от консумацията им по ред причини ;) сигурно ще се зарадвате да разберете, че не е никак трудно да си ги приготвите вкъщи и да бъдат почти здравословни.   Казвам " почти" , защото в случая аз изпържих картофите, които ползвах. Но спокойно може да ги запечете на фурна.
А вкусът е превъзходен и смело мога да заявя, че стават дори по вкусни от " оригиналните". Тестото за питките е моя интерпретация. Резултатът- напълно   удоволетворяващ!




И така! Необходими са ви следните продукти:

За тестото:

90 мл вода
60 мл прясно мляко
1  с.л зехтин
1 ч.л сол
1 ч.л захар
300 г пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л мая ( Мисля, че маята може спокойно да се пропусне, но следващият път ще опитам и ще споделя със сигурност)



За пълнежа:

2 пилешки пържоли от бут
1 домат
4-5 картофа
4-5 листа зелена салата( aйсберг или зеле)

За соса:

1/2 кофичка кисело мляко
2-3 скилидки чесън
Няколко стръка копър
Сол

Замесете тестото от изброените продукти и го оствете на страна за малко. Пилешките пържоли подправете на вкус и ги изпечете във фурната или на грил тиган. След това ги нарежете на малки парченца.
Нарежете и изпържете картофите.
Измийте и накъсайте на ситно листата зелена салата.
Нарежете домата на ивици.

Пригответе и соса.

Разделете готовото тесто на 8 топки. Всяка една разточете на тънка кръгла кора( като за баница).
Загрейте предварително тиган с незалепващо покритие и печете питките по не повече от 2 мин от всяка страна. Ако ги препечете ще станат твърди. Пак са много вкусни,но не стават за нашата цел :) Може да ги надупчите с вилица , за да останат плоски.

После остава само да "сглобите" дюнерите и им се насладите без угризения на съвеста и съмнения относно качеството на това, което похапвате!



31.10.2014. Искам да допълня рецептата за тези, които не ядат пържено , както и избягват мазната храна. Дюнерите могат да бъдат приготвени без капка мазнина! Днес отново ги правих  за вечеря . Пропуснах зехтина в тестото, което не му се отрази по никакъв начин. Картофите нарязах на тънки и дълги ивици( като за пържене) и сложих в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре ги поръсих със сол, малко черен пипер и 1. с л пълнозърнести хлебни трохи( галета). Пекох около час с вентилатор на 190 градуса. Станха хрупкави и много вкусни. Опитайте и този вариант, няма да съжалявате!







Няма коментари:

Публикуване на коментар