Сладкишът, който ще ви представя днес е известен и модерен в момента из кулинарните групи в интернет пространството. Кекс с крем.Трябва да призная, че първоначално го подминавах без особен интерес, но и аз се поддадох на всеобщото въодушевление и по- добре, защото иначе щях да съм изпуснала много! Но, тъй като, аз няма да съм аз, ако не променя нещо, направих свой вариант на рецептата и искам да го споделя с вас, с надеждата, че ще ви допадне колкото и на мен.Това е трети път, в който го приготвям вече, в рамките на няколко дни. Но предишните пъти все не стигаше до снимки. Обаче този път наложих вето :)
За да има мир, разрязах на две всяко от издупчените парченца( след малко ще разберете какво имам предвид) , и слепих половинките с крем. Така имах спокойствие и възможност да снимам кекса, докато домашните се наслаждаваха на импровизираните пастички. За съжаление- тях не успях да снимам.
И така! За моят вариант на кекс с крем ще са ви необходими следните
Продукти:
За кекса:
- 4 яйца
- 125 г кафява захар
- 50 г разтопено масло
- 100 г брашно
- 20 г брашно от рожков( може да се замени с какао)
- 1/2 ч.л бакпулвер
- 1 ч.л ромова есенция
- щипка сол
За крема:
- 1 пакет крем с аромат на сметана ( Dr. Oetker)
- 150 мл прясно мляко
- 150 г течен шоколад
* Зрънца нар за декорация
Приготвяне:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват заедно със захарта на пухкав крем. Прибавят се внимателно към разбитите на сняг белтъци. Брашното се пресява заедно с брашното от рожков , солта и бакпулвераи се добавя към течните съставки, като отново се разбърква леко, за да не загуби сместа своя обем и " въздушност"( най- добре със силиконова шпатула или дървена лъжица). Последно се добавя на тънка струя и разтопеното масло.
Кръгла форма с откопчаващи се стени, с диаметър 26 см, се застила с хартия за печене. Готовото тесто се изсипва вътре и няколко пъти леко се повдига и пуска формата на плота за да може да се изравни сместа и да няма" балончета"/шупли.
Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 25 минути или до готовност. Избажда се върху решетка и се оставя да се охлади напълно.Когато това стане, с помощта на формичка за сладки или друго удобно приспособление( аз използвах едно квадратче от играчка сортер на дъщеря ми :) ) кекса се надупчва равномерно по цялата си повърхност и парченцата се отстраняват. Получените дупки се запълват с крема.
Той се приготвя , като готовата смес за крем се разбивс с млякото за 3 минути, след което се добавя течния шоколад и се бърка до хомогенност.
Когато всички дупки се запълнят с крем, там където блата е цял се сиропира леко с млякото с какао. Най- лесно ,това става с четка.
Последната част от приготвянето е нанасянето на крем и отгоре , плюс декорацията, която в моя случай беше зрънца от нар.В оригиналната рецепта, за украса се ползват изрезките от кекса. Натрошават се и се поръсват върху крема. Но нали ви казах, че моите липсваха ;)
Хубаво е, да преседи няколко часа в хладилник, за да може да стегне крема и да се напои кекса. Ако има кой да го чака, разбира се ;)
Да ви е сладко! Надявам се да опитате и този вариант и да споделите с мен как се е получил и дали ви харесва!
Няма коментари:
Публикуване на коментар