Знам, че много от вас ще си кажат : " Е, пак ли чийзкейк?! " :) . Ами да- пак, не мога да устоя! ;) След като приготвих първия, за гостуването си в " ... И накрая щипка сол..." , знаех, че съвсем скоро ще опитам и летния вариант на този уникално вкусен десерт. А именно- вариант, в който не се налага в така или иначе горещото време, да се потим допълнително до печката. И така- днес нищо няма да печем :) но пък накрая ще си хапнем чудесен, лек сладкиш- наслада за сетивата.
Продукти за основата:
Продукти за основата:
- 15 бр маслени, хрупкави бисквити
- 100 г студено масло
- 1 ч.л ром
- 3 с.л неподсладено какао
- 1 с.л кафява захар
Продукти за пълнежа:
- 450 г крем сирене
- 3 с.л кафява захар
- 3 с.л течен шоколад
- 1 пак желатин
- 1 кутийка желатинов десерт
- ягоди и боровинки за украса
Приготвяне:
Бисквитите се натрошават на ситно или се смилат. Към тях се добавят рома, какаото , захарта и студеното масло, настъргано на ренде.( това, ако нямате блендер, иначе в него става най- бързо и лесно). С пръсти се размесва всичко до образуването на маслени трохи.
Откопчаваща се форма за сладкиши, с размер 22 см ,се намазва леко с масло. Изсипват се трохите и с притискане по дъното и страните се оформя основата и борда на чийзкейка. Когато е готово, се прибира хладилната камера, за да стегне.
Желатина се разтваря в 100 мл студена вода и след като набъбне се разтапя на водна баня с 1. ч.л захар.Оставя се да се охлади.
В дълбока купа се разбиват с миксер крем сиренето, захарта и шоколада. На тънка струя и при непрекъснато бъркане се добавя и желатина. Сместа става гладка и по- лъскава. Готова е да бъде изсипана върху основата.
След това отново десерта се слага в камерата.
По-нетърпеливите и гладни могат да приключат с приготвянето до тази стъпка, но аз направих още една- завърших моя чийзкейк като го украсих с плодове и го залях с приготвения според указанията на опаковката, желатинов десерт.
Не зная дали в България има такова нещо, но както вече споменах- спокойно може да го пропуснете. Или да желирате плодовете с обикновен желатин.
Остава финалния престой в камерата или хладилника докато се желира и последния слой.
Много чакане, много нещо :) Но пък си заслужава!
Няма коментари:
Публикуване на коментар