От много отдавна приготвям пица вкъщи, но откакто се сдобих със специална тава за тази цел, смея да кажа, че разликата е огромна и сега мога да оценя разликата. За ей такава тава става дума. Тъй като аз обичам пиците да са тънки, почти хрупкави- с нея стават идеални за моя вкус.
Тази, която ще ви представя днес, изобщо не беше замислено да я споделям, но се получи изключително вкусна и смятам, че няма да съжалявате ако я опитате! И тъй като в момента съм на място, което е известно с производството на сирене, щеше да е срамота, в блога да няма тематична рецепта :)
Тази, която ще ви представя днес, изобщо не беше замислено да я споделям, но се получи изключително вкусна и смятам, че няма да съжалявате ако я опитате! И тъй като в момента съм на място, което е известно с производството на сирене, щеше да е срамота, в блога да няма тематична рецепта :)
Продукти:
За тестото:
- 3 с.л зехтин
- 180 мл хладка вода
- 1 ч.л сол
- 1 ч.л захар
- около 360 г брашно
- 1 ч.л суха мая ( 7 г, ако месите на ръка)
Отгоре:
- 1 глава лук
- 3 с.л зехтин
- 1 с.л соев сос
- 1 с.л кафява захар
- 1 с.л оцет
- 200 мл доматен сос
- 2 с. л горчица
- 50 г филе, нарязано на тънки ленти
- 50 г сирене чедър
- 100 г кашкавал
- 150 г моцарела
- 50 г Джак
- 50 г пармезан
- 3 кисели краставички, нарязани на тънки ленти
- Босилек, риган, чесън на прах
Приготвяне: От изброените продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса докато не удвои обема си. Работния плот се набрашнява леко и с ръце се разтегля тестото до желания диаметър и дебелина. Тавата, в която ще се пече пицата се намазнява и готовата основа се прехвърля в нея. Отгоре се настъргва първо кашкавала, след което се изсипва доматения сос , разбъркан с горчицата и се разнася на тънък слой с лъжица. Оставя се настрана.
Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина до готовност. След което, към него се добавя захарта. Когато тя се разтопи,се слагат и оцета и соевия сос. Готви се докато течноста се изпари.
Готовият карамелизиран лук се нарежда върху пицата. Добавят се и останалите продукти, като последен остава пармезана.
Поръсва се желаното количество от изброените подправки.
Фурната се включва да загрява на 220 градуса. През това време пицата " почива". Пече се за около 10- 15 мин или до готовност, след което се изважда на решетка и се изчакват поне 5минути прди да бъде нарязана, колкото и това да е трудно ;)
Надявам се да ви хареса този вариант! :) Ще се радвам да споделите мнението си! Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар