вторник, 14 юли 2015 г.

Пица с карамелизиран лук и няколко вида сиренa

От много отдавна приготвям пица вкъщи, но откакто се сдобих със специална тава за тази цел, смея да кажа, че разликата е огромна и сега мога да оценя разликата.  За ей такава тава става дума.  Тъй като аз обичам пиците да са тънки, почти хрупкави- с нея стават идеални за моя вкус.
Тази, която ще ви представя днес, изобщо не беше замислено да я споделям, но се получи изключително вкусна и смятам, че няма да съжалявате ако я опитате! И тъй като в момента съм на място, което е известно с производството на сирене, щеше да е срамота, в блога да няма тематична рецепта :)




Продукти:

 За тестото:

  • 3 с.л зехтин
  • 180 мл хладка вода
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • около 360 г брашно
  • 1 ч.л суха мая ( 7 г,  ако месите на ръка)

Отгоре:

  • 1 глава лук
  • 3 с.л зехтин
  • 1 с.л соев сос
  • 1 с.л кафява захар
  • 1 с.л оцет
  • 200 мл доматен сос
  • 2 с. л горчица
  • 50 г филе, нарязано на тънки ленти
  • 50 г сирене чедър
  • 100 г кашкавал
  • 150 г моцарела
  • 50 г Джак 
  • 50 г пармезан
  • 3 кисели краставички, нарязани на тънки ленти
  • Босилек, риган, чесън на прах

Приготвяне:  От изброените продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса  докато не удвои обема си.  Работния плот се набрашнява леко и с ръце се разтегля тестото до желания диаметър и дебелина. Тавата, в която ще се пече пицата се намазнява  и готовата  основа се прехвърля в нея. Отгоре се настъргва първо кашкавала, след което се изсипва доматения сос , разбъркан с горчицата и се разнася на тънък слой с лъжица. Оставя се настрана. 
Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина до готовност. След което, към него се добавя захарта. Когато тя се разтопи,се слагат и оцета и соевия сос. Готви се докато течноста се изпари. 
Готовият карамелизиран лук се нарежда върху пицата. Добавят се и останалите продукти, като последен остава пармезана.
Поръсва се желаното количество от изброените подправки. 
Фурната се включва да загрява на 220 градуса. През това време пицата " почива". Пече се за около 10- 15 мин или до готовност, след което се изважда на решетка и се изчакват поне 5минути прди да бъде нарязана, колкото и това да е трудно ;)

Надявам се да ви хареса този вариант!  :) Ще се радвам да споделите мнението си! Добър апетит! 







Няма коментари:

Публикуване на коментар