Всъщност, изобщо не е задължително да е късна, но ако не сте си приготвили тестото от предишната вечер/а аз, да си призная- забравих/, се получава така. Ако имате машина за хляб-става бързо и лесно и докато тя меси можете да вършите нещо друго или просто да се наслаждавате на чаша кафе...Ако не- изобщо не е трудно да се направи и на ръка. И само след около 2 часа ще имате вкусни, топли, домашни кренвиршки.
А ето и как се приготвят:
Продукти за 10 бр:
За тестото:
1 яйце
3 с.л зехтин
180 мл прясно мляко
1 ч.л сол
1 ч.л захар
1 1/2 ч.л суха мая
около 360 г брашно (до меко, нелепнещо тесто)
- 10 кренвирша
- За поръсване:
мак, сусам, чубрица
- За намазване:
1 жълтък
1 ч.л кисело мляко
Проготвяне:
Изброените продукти се поставят в машината в реда, в който са посочени. Програмата е за тесто( месене + втасване)- при мен е 1 ч. и 30 мин.
Готовото тесто се разточва на правоъгълник от който се изрязват 10 ленти с дължина около 50 см и широки около 1 см ( 1 пръст горе -долу). Дебелината зависи от вас. Ако искате да са по-пухкави и тестени, нека са по дебели. Аз предпочитам да са по- тънки.
Кренвирша се поставя в началото на лентата и се увива в нея по цялата му дължина, като се внимава всеки ред да застъпва предишния. Процедурата се повтаря и с останалите. Нареждат се в тава, която предватително е застлана с хартия за печене . Оставят се да починат за 15-20 мин покрити с кърпа.
През това време фурната се загрява до 180 градуса.
Кренвиршките се намазват с разбития с киселото мляко жълтък и се поръсват с чубрица или семена по желание.
Пекат се около 25 минути или до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар